Dubai csoki Kiskanizsáról – hatalmas az érdeklődés
Kiskanizsán, a Jakabkúti utcában az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a forgalom Jakabfi Dávid cukrászüzemének környékén. A különlegességeiről már eddig is ismert szakember, most a világban terjedő, dubai csokoládé gyártásába kezdett. Először csak viccből próbálták ki, mostanra pedig már szinte csak a dubai termékekkel, csokival, bonbonnal, tortával foglalkoznak.
Még a létszámot is növelni kellett a kiskanizsai desszertműhelyben akkora már az igény a csokikülönlegességre. Ezt az édességet valóban Dubaiban találták ki, onnan indult világhódító útjára. A közösségi oldalak influenszerei hamar rátaláltak, és el is terjedtek a videóik. Így került Nagykanizsára is a csoki.
Jakabfi Dávid, tulajdonos, JD Desszertműhely:
Szerintem egyébként egy háziasszony is megcsinálja, itt a kérdés az alapanyag minőségén múlik, az a legfontosabb, mert azt nehéz lekövetni. – Lehet ilyen alapanyagot kapni, tehát egy házi asszony el tud menni olyan helyre, ahol talál ilyen csokit, illetve az összes többit?
A műhelyben dolgozók azt mondták, hogy az édesség megfelelő odafigyeléssel és hozzáértéssel könnyen elkészíthető, de azért vannak buktatói.
Magyar Judit, cukrász, JD Desszertműhely:
Jó alapanyagokkal nagyon könnyű dolgozni. Mi prémiumcsokoládét használunk a bonbonok és a csokoládé elkészítéséhez. Viszont nagyon nagy odafigyelést igényel, a csokoládé temperálásánál egy-két Celsius-fokon is múlhat akár, hogy sikerül a folyamatot elvégeznünk vagy sem.
A műhely vezetője azt mesélte, először egy tanfolyamon csak poénból csinálták meg a csokoládét, utána merült fel a sorozatgyártás. Kézműves műhelyként hirtelen azzal találták magukat szembe, hogy jóval többre van érdeklődés, mint amennyit el tudnak készíteni. A siker egyik titka, hogy a Kiskanizsán készült videó nagyon népszerű az interneten.
Jakabfi Dávid, tulajdonos, JD Desszertműhely:
Közel már ilyen milliós megtekintése van ezeknek a videóknak. Ugye igazából én is egy közösségi oldalon láttam meg ezt a csokoládét, tehát nem saját ötlet. Csak azt gondoltam, hogy poénból én is megpróbálom és beállunk a sorba és akkora érdeklődés lett a csokoládénkra, hogy már szinte alig bírjuk készíteni.
A Jakabkúti utcai desszertműhelyben folyamatosan készítik a dubai csokit, amit mi is megkóstolhattunk.
Tar Mihály:
Egy nagyon finom fehér csokiban egy nagyon kellemes olyan töltelék van, ami egy kicsit ropog, pisztáciás és a végén pedig van egy sós hatása. Jöjjenek el és próbálják ki, hogyha tudják.
A kiskanizsai finomsághoz nem könnyű most hozzájutni. Jakabfi Dávid elmondta, karácsonyig 5-6 ezer darabra van már rendelése. Ha valaki a cukrászdában szeretne személyesen vásárolni, annak két-három napot kell várni, míg ki tudják szolgálni.
T.M.