Ez a kulcsa a dietetikus szerint annak, hogy ősszel is egészségesek maradjunk

facebook megosztás

Felértékelődik a kiegyensúlyozott táplálkozás fontossága az őszi hónapokban, hiszen a napsütéses órák számával a szervezet vitamintartalékai is csökkennek. Márfi Kinga dietetikus szerint azok pótlása mellett számos tényezőre figyelni kell az egészség megőrzése érdekében.

A vitaminpótlás csak egy része az egészséges életmódnak, ugyanis a pihenés, valamint a tejtermékek, de a rendszeres testmozgás is hozzájárul a védekezőképesség erősítéséhez. Ezek fontossága jelentősen megnő az őszi hónapoktól, azonban egy esetleges betegség, stresszes időszak vagy várandósság idején is felértékelődik a jelentőségük. 

– Ilyenkor is fontos az elegendő folyadékfogyasztás, hiszen nemsokára indul a fűtési szezon. Ilyenkor is nagyon párologtatunk, csak nem odakint, hanem idebent, tehát így is el kell fogyasztanunk 2-2,5 liter mennyiségű folyadékot mindenképp – mondta el a dietetikus.

dietetikus

Naponta átlagosan fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöt ajánlott fogyasztania egy felnőtt embernek Márfi Kinga szerint, ennek kapcsán azonban kiemelte, bizonyos esetekben, például hőközlés hatására csökkenhet azok vitamintartalma.

– A főzési időtől is függ, a hőfoktól, illetve hogy milyen ételt csinálunk belőle. Az alapvető ásványianyag- és vitamintartalom az nyersen vonatkozik a gyümölcsökre és a zöldségekre, tehát ami benne van, az vagy nyersen elfogyasztva, vagy csak összeturmixolva és semmilyen hőhatásnak kitéve. Hogyha már hőhatásnak van kitéve és még turmixoljuk, törjük vagy éppen még tovább sütjük, akkor mind-mind ez veszteség pluszban – árulta el Márfi Kinga.

A táplálkozási ajánlás szerint az úgynevezett okostányért érdemes követni, amin külön gyerekek és felnőttek számára is megtalálható, hogy egy nap milyen ételeket és mennyit javasolt fogyasztani.

T.CS.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.