9 hónap alatt 4 halott Zalában

facebook megosztás

2024 első három negyedévében 113 lakástűz keletkezett vármegyénkben, kettővel kevesebb, mint az előzős év azonos időszakában. Az esetek során 8-an megsérültek, 4 emberen pedig már nem lehetett segíteni. A lángok 1708 négyzetméteren pusztítottak a tűzzel érintett ingatlanokban.


A vármegyében a leghosszabb ideig tartó oltási munkálat januárban Kallósdon volt, ahol kigyulladt egy családi ház. A lommal telített, mintegy 110 négyzetméteres otthon oltása több mint hét órán keresztül tartott a helyszínre riasztott, négy tűzoltóautóval érkező 16 tűzoltónak. Az eset során egy idős nő életét vesztette. 

Rajta kívül az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben még három ember vesztette életét, legutóbb Zalaváron. 

Általánosságban elmondható, hogy két-három naponta keletkezik lakástűz a vármegyében. Szeptember végéig a lakástüzekhez összesen 176 tűzoltóautót riasztottak, az egységek pedig közel 80 órát töltöttek a lángok elfojtásával.  

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A legtöbb alkalommal a kéményben (27 %), konyhában (19 %), illetve hálóban (7 %) csaptak fel a lángok. A leggyakrabban a fűtési rendszer meghibásodása elektromos meghibásodás, illetve nyílt láng használata miatt gyulladt ki épület vármegyénkben. 

Intő jel, hogy a 113 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló hónapokban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt 2024 első kilenc hónapjában 79-szer hívták a zalai tűzoltókat, akik 38 helyszínen ki is mutatták a mérgező gáz jelenlétét. Jó hír, hogy a CO-érzékelők egyre nagyobb, de még mindig nem elégséges elterjedése miatt az esetek során senki sem sérült meg Zalában

A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

katasztrofavedelem.hu

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.