Óvodapedagógusi szakmai kérdésekről tárgyaltak a Cserhátiban tartott workshopon

facebook megosztás

Hat szakképzési centrum és a Soproni Egyetem képviselőjének részvételével tartottak ma szakmai konferenciát a Cserháti Technikumban. A program témája az óvodai nevelő okleveles technikus képzés követelményeinek kialakítása volt.

A nagykanizsai intézmény oktatási ágazatban tanuló diákjainak a most induló tanévtől lesz lehetőségük, a 10. osztály befejezését követően, óvodai nevelő technikus végzettséget szerezniük. A Soproni Egyetemmel jelenleg hat szakképző centrum működik együtt a dunántúli régióban, a mostani volt a negyedik olyan konferencia, ahol az intézmények vezetői részt vettek. Anda Zoltán szerint az új képzés komoly lehetőséget jelent az NSZC számára.

szc

- Ennek az a legnagyobb értéke, hogy innen egyenes út vezet a Soproni Egyetemre és a 30 kötelező helyett 60 kreditpontot fognak itt a tanulók megszerezni. Úgyhogy szinte egy évvel előbb el tudják az ilyen jellegű képzést az óvónőképzőben végezni – mondta el Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója. 

A mai konferencia témája az volt, hogy a Soproni Egyetem milyen tananyagtartalmakat tud beszámítani majd az egyetemi felvételi eljárás során. Péterváriné Kiss Sarolta, a Cseháti-Technikum igazgatója kiemelte, egy osztályt el tudtak indítani ezen a szakirányon és a közös munka eddig jó úton halad az intézmények között.

- Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon jók a tapasztalataim. Nagyon jó csapat jött össze, nagyon jól tudunk együtt dolgozni a szakképzési centrumokkal és a Soproni Egyetemmel is. Rendkívül jó a munkakapcsolat és azt gondolom, hogy ez hosszú időre meg fogja határozni ennek a szakmának a pozitív kimenetelét - fogalmazott Péterváriné Kiss Sarolta, a NSZC Cseháti-Technikum igazgatója.

 

A mai konferencián részt vett a Tatabányai Szakképzési Centrum Mikes Kelemen Technikumának vezetése is. A Komárom-Esztergom vármegyei városban öt évvel ezelőtt indították el a pedagógiai asszisztens képzést, az óvónőképzésre szintén idéntől van lehetősége jelentkezni a diákoknak.

- Ez egy nagyszerű lehetőség, mert a lányoknak egy kiváló továbbtanulási út, népszerű volt nálunk a pedagógiai asszisztens és az oktatási asszisztens képzési lehetőség is. Így, hogy a Soproni Egyetemmel tudtunk egy együttműködési megállapodást kötni és több iskola az országban csatlakozott ehhez, az nagyszerű és biztosítja a jó szakmai hátteret ehhez – árulta el Vargáné Vojnár Katalin, a TSZC Mikes Kelemen Technikum igazgatója. 

A program részeként a pedagógusok megismerhették a Cserhátiban folyó munkát, valamint az iskola történetét is. Az intézmény 10. évfolyamos diákjai egy, az esélyegyenlőségről szóló történetet adtak elő a résztvevőknek.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.