A Dödöllefesztiválhoz kapcsolódóan szervezett programot az ANOSZTRU Országos Egyesület

facebook megosztás

Zala Vármegyei Roma történelmi és kulturális, gasztronómiai fesztivált rendezett az ANOSZTRU Országos Egyesület. A kétnapos program péntek délelőtt kezdődött a Teleki utcai közösségi házban, ahol a kisebbséghez kapcsolódó előadások mellett, roma ételek kóstolása is várta a vendégeket.

Hagyományteremtőnek szánjuk a rendezvényt, amelynek célja a Zala vármegyei roma kisebbség minél szélesebb körű bemutatása – kezdte Teleki László, az ANOSZTRU Országos Egyesület elnöke. A rendezők fontosnak tartották a fiatalok részvételét, így több oktatási intézményt is meghívtak az eseményre. A fesztivál első napján számos előadó várta az érdeklődőket.

- Ma ugye a program szerint előadások lesznek. Kardos Ferenc történész bemutatja a Zala vármegyei romák történelmét, Kopár Antal bemutatja a Zala vármegyei roma kultúrát, Váradi Istvánné pedig bemutatja a gasztronómiáról szóló előadását – tudtuk meg Teleki Lászlótól, az ANOSZTRU Országos Egyesület elnökétől. 

roma

A megnyitón beszédet mondott Fodor Csaba, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke is. A politikus elmondta, Nagykanizsának kiemelten fontos a kisebbségi csoportok támogatása. Éppen ezért reméli, hogy a jövőben a két másik helyi kisebbségi önkormányzat, a német és a horvát is csatlakozik a programhoz.

- Nekünk nagyon fontosak a nemzetiségek, azért is, mert egy más jellegű kultúrát hordoznak, mint amit a többségi társadalom. Nekünk ezt meg kell ismerni ahhoz, hogy még jobban el tudjuk fogadni egymást. De azért is fontos, mert egy újabb színfoltot jelentene ez a rendezvény a Dödölle Fesztiválnak, aminek most már nagyon szép hagyományai vannak – fogalmazott Fodor Csaba, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke. 

A rendezvény szombat délután a Fő utcán, a Dödölle Fesztiválhoz kapcsolódva folytatódik, ahol zalai dödölle kóstolással és Kopár Antal előadásában, autentikus cigányzenével várják az érdeklődőket.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Zala Vármegyei Roma Történelmi, és kulturális, gasztronómiai fesztivál

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.