A falunapon is fakanalat ragadtak a nagybakónakiak
Fontos szerepet kapott a gasztronómia is szombaton a nagybakónaki falunapon. A település ünnepén rendezett főzőversenyen mintegy tucatnyi csapat ragadott fakanalat és küzdött meg a győzelemért.
A dél-zalai településen hagyománynak számít, hogy a falunappal együtt bonyolítják le a főzőversenyt. A sportpályán a csapatok már órákkal a program előtt nekiláttak a munkának és elkezdtek főzni. A „Kis terrorista és bandája” nevet viselő társaság a specialitásuknak számító vadpörkölt mellett disznóhúsból készített ételt. Teljesítményük a zsűri tetszését is elnyerte, hiszen a harmadik helyen zárták a megmérettetést.
- Szeretjük a sima pörköltet, a vadpörköltet is, ezeket mindenki megeszi a csapatból. Tavaly ugyanígy csináltuk, csak akkor a magunk részére csináltuk a vadpörit, és másodikak lettünk a sima pörkölttel – tudtuk meg Szijártónè Orsola Zsófiától.
Nemcsak a versenyen játszott nagy szerepet a gasztronómia. Forgatásunk idején már a falubográcsban is főtt az étel, amelyet az önkormányzat biztosított a résztvevőknek. A szakácsok kétféle bográcsgulyást tálaltak, az egyiket vaddisznóból, a másikat marhából. A mennyiséget tekintve gondoltak arra, hogy mindenki jól lakjon a nagybakónaki falunapon.
- 500 fővel számoltunk, nagyjából. 20-20 kiló hús van benne, a zöldségekkel együtt, ami 500 főnek elegendő is, körülbelül - mondta Farkas Zsolt.
A versengés első három helyén végül helyi csapatok zártak. Az első helyet a „Kovácsék” nevű formáció szerezte meg, akik dödöllével tálalták marhapörköltet a döntnökök elé.
K.T.
(Képek: Kanizsa TV)