Sütögetés, bográcsozás: óvatosan a melegben!

facebook megosztás

Az évszaknak megfelelően egyre többen választják esti kikapcsolódásként a kerti grillezést, sütögetést. Hétvégén már visszatér a hamisítatlan nyárias idő, így valószínűleg sokan hódolnak majd ennek az elfoglaltságnak. Emellett sokak számára szolgál hűs helyszínként az erdő, s itt is többen sütögetéssel töltik az időt. Ez azonban veszélyekkel is járhat, amiket kis odafigyeléssel elkerülhetünk!

Általános érvényű szabály, hogy amennyiben a lángok gyújtását jogszabály vagy rendelet nem tiltja, kizárólag akkora tüzet keltsünk életre, amekkorát el is tudunk oltani. A lángokat egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül, és még a tűzgyújtás előtt gondoskodjunk azokról az eszközökről és oltóanyagoktól, amelyekkel a tüzet később elfojthatjuk. Különösen fontos, hogy ne csak a lángokra, de a parázsló részekre is figyeljünk, a hirtelen feltámadó szél ugyanis könnyedén felkaphatja a parazsakat, amely a tűztől akár több tíz méterre is újabb lángokat okozhat.

Ugyanez vonatkozik a kerti sütögetéshez és grillezéshez használt tüzekre is: azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet. Az efféle tűzgyújtást a jogszabályok és a rendeletek alapesetben nem tiltják, és fontos, hogy bármilyen nem gyúlékony folyadék, oltóvíz mindig legyen kéznél. 

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Fontos tudni, hogy Zala vármegye az ország egyik legerdősebb területének számít. Természeti értékeinek megóvása – legyen az szó növényekről, vagy állatokról – közös felelősségünk! Márpedig az erdőtüzeket kis odafigyeléssel el lehet kerülni! Éppen ezért – a hasonló esetek elkerülése érdekében – a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt kéri az erdőjáróktól, hogy:  

  • csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsanak tüzet, a szabályok betartása mellett.
  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.
  • a tüzet SOHA nem szabad felügyelet nélkül hagyni!
  • mindig legyen a közelben a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz!
  • az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt.
  • ha feltámad a szél, a tüzet el kell oltani!
  • baj esetén pedig hívni kell a 112-es segélyhívószámot!

zala.katasztrofavedelem.hu

(Kép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.