Puskás Tamás a kánikuláról: odafigyeléssel megelőzhetők lennének a rosszullétek

facebook megosztás

Folyadékhiány, hőkollapszus, napszúrás és hőguta is kialakulhat a tartósan meleg időjárásban, ami az idősek mellett a fiatalokat is veszélyezteti. Puskás Tamás háziorvos kiemelte, odafigyeléssel és védekezéssel a rosszullétek nagy része megelőzhető lenne.

Kánikuláról akkor beszélünk, amikor a hőmérséklet tartósan 30 fok felett van. Ezekben a napokban délelőtt tizenegy és délután három óra között ajánlott kerülni a napsütést. Hőség esetén az átlagos napi folyadékigény akár a 3-4 litert is elérheti, azonban Puskás Tamás szerint az ásványi anyagok és a vitaminok pótlására is figyelni kell. A háziorvos elmondta, már rövid idő alatt is ájulást és hányingert okozó, úgynevezett hőkollapszus, súlyosabb esetben fejfájással és hányással járó napszúrás alakulhat ki, de ezek a panaszok legtöbbször otthoni kezeléssel is enyhíthetőek.

– Hogyha az otthoni kezelés nem elegendő, a panaszok több mint 24 órán keresztül fennállnak, akkor célszerű szakemberhez fordulni. A legdurvább ilyen károsodás az a hőguta lehet a magasabb hőmérséklet hatására. A hőgutát többnyire akkor látjuk vagy akkor találkozunk vele, hogyha valaki szabadtérben végez valamilyen intenzív fizikai tevékenységet ebben a nagy melegben, például munkát végez vagy hosszan tartó sportolást – mondta el Puskás Tamás háziorvos. 

orvos

Ebben az állapotban a test akár 40-41 fokra is felhevülhet, ami orvosi kezelés hiányában életveszélyessé válhat – emelte ki Puskás Tamás. A szakember felhívta a figyelmet, a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, például kalap, napszemüveg és fehér ruhadarabok viselésével, valamint fényvédő krém használatával.

– Figyelnünk kell emellett arra, hogy a környezetünk is megfelelő hőmérsékletű legyen. A szobában tartsunk napközben 32 foknál, éjszaka pedig legalább 24 foknál alacsonyabb hőmérsékletet. Próbáljuk meg éjszaka kinyitni vagy kora reggel az ablakot, hogy az éjszakai levegővel lehűtsük az otthonunkat. A nap legmelegebb időszakában pedig zárjuk be az ablakokat. Javasolt az ablakoknak a lesötétítése is, amennyiben tehetjük – fogalmazott a háziorvos. 

Puskás Tamás hozzátette, a környezet 30 fok feletti hőmérséklete esetén egy zárt autóban akár 10 perc alatt is 70 fokosra felhevülhet a levegő. Ennek kapcsán hangsúlyozta, gyereket, beteget és időseket még egy árnyékos parkolóban sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.