Percről percre a választásokról - 97% - Horváth Jácint polgármester, ÉVE többség a közgyűlésben

facebook megosztás

Ma rendezik az önkormányzati, a nemzetiségi és az európai parlamenti választásokat. A Kanizsa Médiaház a nap során folyamatosan frissülő szöveges közvetítésben számol be a nagykanizsai és környékbeli eseményekről. 

00:56 - Horváth Jácint a polgármester, 1 fős ÉVE többség 

Ahogy azt 75 százalék körüli feldolgozottságnál jeleztük, 8-6-1-es arány alakult ki a kanizsai közgyűlésben. Az ÉVE részéről körzetet nyert: Gábris Jácint, Berta Krisztián, Károlyi Attila, Fodor Csaba, Schauta Marcell és Gondi Zoltán. A Fidesznél Radics Bálint, Szabó Szilárd, Dénes Sándor és Balogh László. A kompenzációs listáról bekerült Bata Hajnalka, Bizzer András - Fidesz, valamint Bodó László (ÉVE). Örülhet a Mi Hazánk is, hiszen Hokker Tibor célja az volt, hogy a mérleg nyelve legyen a Vasemberházban, az végül úgy tűnik nem lesz, de a Tótszentmártonban élő politikus bejutott a kompenzációs listáról. 

Hajnali fél 1 tájékában elkészítettük az első polgármesteri interjút Horváth Jácinttal. Mint mondta, reméli, hogy az októberi váltásig Balogh László az eddigieknél konstruktívabb módon fog dolgozni. Ezt követően pedig, az ÉVE többséggel a háta mögött, elkezdhetnek dolgozni Nagykanizsa további fejlesztésén. Elmondta azt is, hogy nagyon szoros eredmények születtek, közel álltak ahhoz, hogy 9-1-re hozzák ezt a választást. Leszögezte azt is: Nagykanizsa nem kér abból a politikából, amit a Fidesz képvisel. 

A közösségi oldalakon az ÉVE egy rövid poszttal jelentkezett: "- Köszönjük! Mi győztünk, Önök nyertek! Éljen VárosuNk!"

A kormánypártok részéről mindhárom felületen teljes a csend: sem Balogh László, sem Cseresnyés Péter, sem a Fidesz Dél-Zala nem tett ki posztot az eredmények kapcsán. 

Itt zárjuk szöveges tudósításunkat, a hivatalos végeredményt ma reggel 6-kor hirdeti ki a választási bizottság. 

Érdemes lesz az oldalunkat a későbbiekben is követni, hiszen az elkészített interjúkból választási összefoglaló műsort készítettünk nézőinknek, amelyet a hétfőn 20 óra 15 perckor kezdődő Híradó után láthatnak. A műsorfolyam részeként speciális adással jelentkezik a Kibeszélő is, amelynek vendégei Horváth Jácint, Nagykanizsa új polgármestere, Czirákiné Pakulár Judit, Zalakaros új városvezetője és Kanász János, Surd ötödször is megválasztott első embere lesznek.

00:27 - A körzetekben hivatalosnak tekinthető a végeredmény

 

23:49 - 90 százalék, 940 voks Horváth Jácint előnye

foto

Jelenleg a következő kép rajzolódik ki a 2024-es kanizsai közgyűlésben: Horváth Jácint polgármester (ÉVE) 7 ÉVE képviselő - 6 Fidesz- KDNP és kompenzációs listán bekerül Hokker Tibor is, a Mi Hazánk részéről. Így 8-6-1. 

23:40 - 87, 5 százalék, tovább nőtt Horváth Jácint előnye

foto

941 szavazat Horváth Jácint előnye. Ugyanakkor a 4-es körzetben Szabó Szilárd fordított, 30 szavazattal előzte meg Balogh Tündét. Fodor Csaba immár hivatalosan is nyert, Gondi Zoltán pedig továbbra is vezet, 75 százaléknál 57 voks az előnye Tóth Nándorral szemben. Dénes Sándor is hivatalos: marad Kiskanizsa képviselője. 

23:25 - Országos adatok

43 százaléknál áll az EP-adatok összeírása, a vártnál is erősebb Tisza eredményekkel: 11 Fidesz képviselő, 7 TISZA, 2 DK - MSZP - Párbeszéd-ZÖLDEK, és a Mi Hazánk 1 jelöltet delegálhat az eddigi adatok alapján. A budapesti adatok összeírása zömében még hátra van, ez a Momentumnak és a Kutyapártnak jelenthet küszöböt. Az már viszont biztosnak látszik, hogy a Jobbik nem adhat politikust az EP-be és egyik kis pártnak sem sikerül elérni az 5 százalékos küszöböt. 

23:14 - Zalaegerszegen marad Balaicz Zoltán 

A vármegyeszékhely polgármestere már megköszönte közösségi oldalán az újabb bizalmat. Ez állt a posztjában:  2014: 64 % ➡️ 2019: 70 % ➡️ 2024: 73 % 👉 Felkészül: 2029 😉 

23:05 - Valóban kuriózum lett Zalakomár 

A környező településen Horváth Zoltán és Baranyai Attila is 381 voksot kapott, ezzel döntetlen a végeredmény. Így meg kell ismételni a választást. 

23:04 - Körkép

Az országos adatok szerint 56,09 százaléknyian éltek szavazati jogukkal, a nagykanizsai voksolók aránya 53,44 százalék, Zalában viszont 57,78 százalék volt ez a ráta, ami a legjobb négyben van. A legalacsonyabb arány Jász-Nagykun Szolnokon volt, alig több mint 52 százalék. Kitekintő: A telex szemléje a következőket emelte ki az eddigi eredmények alapján: A főpolgármester-jelöltek versenyében 31 százalékos feldolgozottságnál Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen. Polgármestert adhat a Kutya Párt: a Hegyvidéken (XII. kerület) Kovács Gergely vezet, és leválthatja a fideszes vezetést. A megyei jogú városoknál visszaszerezheti a Fidesz Baját, Egert, Miskolcot és Salgótarjánt. Ugyanakkor elveszítheti Kanizsát, Szolnokot és Győrt. Teljes cikk: https://telex.hu/belfold/2024/06/09/a-valasztas-legfontosabb-adatai-ere…;

Közben Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke már egy rövid üzenetet posztolt a közösségi oldalára, ez állt benne: Köszönjük Magyarország!  

22:54 - Zalamerenye új polgármestere 

A környező településen Könczöl Takács Helga veszi át a vezetői posztot. Korábbi cikkünkben írtuk, Léránt Gábor, a Fidelitas Nagykanizsai Csoportjának korábbi(?) elnöke Csörnyeföldén indult független polgármesternek. A település lakói azonban nem őt, hanem Hóbor-Sztrahia Krisztinát választották. Lakosságarányosan a legnagyobb érdeklődés Kerkateskándon alakult ki. Itt némileg hasonló volt a helyzet a surdihoz: A Kerka-menti faluban 1994-óta – ez szintén kuriózum – Zsálek Ferenc a polgármester, most azonban kapott négy kihívót is, összesen öten indulnak. A falunak 168 lakosa van és ők a váltás mellett döntöttek: az új polgármester Fehér Norbert lett. 

22:42 - 80 százaléknál is Horváth Jácint előny

800 szavazat a különbség, 80 százaléknál. A kampányban tett utolsó interjújánál lapunknak Horváth kiemelte: polgármesterként kiemelt helyen kezelné a gazdaságfejlesztést, a helyi vállalkozók segítését és az újak bevonzását. Részletek: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202406/horvath-jacint-fejlodest-es-nyugo…;

22:39 - Ellépett Balogh László Bodó Lászlótól 

Szoros volt a verseny, 75 százaléknál azonban 39 vokssal vezet a regnáló polgármester. Úgy tűnik Károlyi Attila is folytathatja a munkát - az 5-s körzetben az ÉVE indulója 62 szavazattal vezet, a feldolgozottság 75 százalékos. Ugyanez elmondható Fodor Csabára is, az ő előnye még biztosabb, 129 voks Bizzer András előtt. A 07-es körzetben ugyan viszonylag alacsony a feldolgozottság, 66 százalék, de nőtt Schauta előnye. Úgy tűnik egyik oldalról sem kerül be új jelölt a testületbe, a Fidesznél itt Bata Hajnalka áll vesztésre, 80 vokssal. 

22:34 - 77,5 százaléknál is Horváth Jácint előny

Horváth Jácint már "félig a polgármesteri székben ül". Az előnye most már 747 voks, ami behozhatatlannak tűnik, miután a kiskanizsai és a miklósfai kormánypárti szavazatok jelentős része már bent van ebben az adatban. 

22:32 - Fordított Balogh Tünde 

80 százaléknál 6 szavazattal már ő vezet Szabó Szilárd előtt. Az esetleges jelölti vereség könnyen lehet, hogy azt jelenti, a Fidesz frakcióvezetője nem jut be a testületbe. 

22:23 - 75 százaléknál is Horváth Jácint előny

Végeredmény: A miklósfai körzetben marad a képviselő Radics Bálint, aki 46 vokssal kapott többet, mint Nyeste Péter. Közben nagyon szoros a verseny a 4-esben, csakúgy mint legutóbb, 5 éve 12 szavazattal nyert Szabó Szilárd a Fidesz-frakció későbbi vezetője Balogh Tünde előtt, most 60 százaléknál 2 vokssal vezet. Érdekesség, hogy Szabó Szilárd csak negyedik a helyi Fidesz kompenzációs listáján. 

22:15 - 70 százaléknál is Horváth Jácint előny

A 600 körüli szavazati különbség állandósulni látszik, most 626-al vezet Horváth Jácint. Az eddigi adataink szerint a következő lehet a zalai városi kép: Zalaegerszeg - Fidesz, Hévíz - független polgármester, Keszthely VÁRTAK Egyesület, Zalakaros - független, Nagykanizsa - Éljen VárosNk! Egyesület.   

22:12 - Kanizsai körzetek 

Fodor Csaba úgy tűnik marad a 06-os körzet képviselője, 75 százaléknál 129 szavazattal vezet az alpolgármester, Bizzer András előtt. A 01-esben a verseny továbbra is szoros, de 50 százaléknál is vezet Gábris Jácint, Siposné előtt, 19 szavazattal. A polgármesteri szavazásnál vesztésre áll, de a 02-es körzetben vezet Balogh László 50 százaléknál, de mindössze 1(!) szavazat a különbség. 

22:06 - Váltás Letenyén és Szepetneken is

Ahogy az már alacsonyabb feldolgozottságnál is kirajzolódott, Vida László jelentős győzelmet aratott Letenyén, leváltva ezzel Farkas Szilárdot. A kormánypártok indulója a szavazatok 69 százalékát kapta. 

Szepetneken sem folytatja a munkát Vlasicsné. Gergály Szabolcs 59,53 százalékkal lett a dél-zalai település új vezetője. 

22:05 - 67,5 százaléknál is Horváth Jácint előny

22:02 - Váltás Zalakaroson

Újabb zalai várost veszített el a Fidesz: nem hivatalos információink szerint, 26 vokssal Czirákiné Pakulár Judit megelőzte a regnáló polgármestert, a kormánypártok jelöltjét, Novák Ferencet. 

21:58 - Hévíz független

Némi zalai körkép: Hévízen Naszádos Péter, a független induló, magabiztos győzelmet ért el a kormánypártok indulója, Vértesaljai Lászlóval szemben. Naszádos a voksok 61 százalékát kapta. Talán még ennél is nagyobbat szólhat a keszthelyi váltás - 88 százalékos feldolgozottságnál Tóth Gergely 584 vokssal vezet Manninger Jenő előtt.  

21:55 - 62,5 százaléknál is Horváth Jácint előny

Továbbra is nő Horváth előnye, most 584 voks a különbség. 

21:53 - Zalakomárban 66 százalék a feldolgozottság 

Itt korábban öt ciklust vitt végig Varga Miklós, majd őt váltotta Csárdi Tamás, aki 2014-től volt hivatalban, idén azonban már nem indul. Kisebb politikai kuriózum volt, hogy a településen hat polgármester- és huszonegy képviselőjelölt indult. Jelenleg Baranyai Attila vezet, 38 szavazattal megelőzve Horváth Zoltánt.  

21:49 - Kanizsai körzetek 

01-es a palini, egyik leginkább megjósolhatatlannak tűnő körzetben vezet a regnáló Gábris Jácint. Alacsony a feldolgozottság - 25 százalék - eddig 9 vokssal előzi meg Siposné Gerencsér Henriettát. 98 szavazattal erősen teljesít a független Kuti László is, de így is jelentősen, 53 vokssal le van maradva Gábristól. 

21:45 - 60 százaléknál is Horváth Jácint előny

Jelentősen nőtt Horváth előnye. Az összellenzéki induló most 527 vokssal vezet. 

21:41 - Kanizsai körzetek 

08-as körzet, Radics Bálint vezet 29 vokssal Nyeste Péter előtt, itt 50 százalék a feldolgozottság. Vig Attila a harmadik, 70 szavazattal, jelentősen lemaradva. Ezt a körzetet sokan biztos fideszes területnek várták, ehhez képest szoros a verseny. 

A 09-esben viszonylag alacsony a feldolgozottság, 25 százalék, de vezet Gondi Zoltán az ÉVE jelöltje, a regnáló Tóth Nándor előtt. 35 vokssal. 

Úgy tűnik Kiskanizsán marad Dénes Sándor, a kormánypártok jelöltje a képviselő. A korábbi polgármester - 75 százaléknál - 271 szavazattal előzi meg az ÉVE új jelöltjét, Peszleg Attilát. 

21:35 - 45 százaléknál is Horváth Jácint előny 

Ugyan 2 szavazattal csökkent a legutóbbi adathoz képest, de továbbra is vezet Horváth Jácint, most 303 vokssal.  

21:30 - Kanizsai körzetek 

A 2-esben mindössze 1 szavazattal vezet Balogh László a regnáló Bodó László előtt. A 3-asban Berta Krisztián 27-el Bedő György előtt. Az ötösben Károlyi előnye magabiztosnak tűnik, 42 voks a Fidesz új jelöltje, Sárdi Zoltán előtt. Fodor Csaba úgy tűnik, ismét legyőzi Bizzer Andrást - a különbség 29 szavazat, de már 75 százalékos a feldolgozottság. Schauta Marcellre is ez elmondható, ő 33 százaléknál 75 vokssal előzi Bata Hajnalkát.  

21:28 - Petriventén marad Korcsmáros Krisztián 

A település polgármestere 11 éve Korcsmáros, aki a DK megyei listáján második, de ő is függetlenként állt rajthoz és kapott újabb 5 évre bizalmat. 

21:21 - Megvan Eszteregnye új polgármestere is 

A regnáló Kele Lajos végül nem indult a voksoláson. A győztes Szilágyi Zoltán lett, jelentősen megelőzve Burcsi Jánost.

21:19 - Váltás Magyarszerdahelyen 

1990 után nem Marczin György a település első embere. Musztács-Sass Lilla a szavazatok 46,89 százalékával hozta a 2024-es választást. 

21:17 - 40 százaléknál is Horváth Jácint előny 

Ha minimálisan is, de nőtt Horváth Jácint vezetése, az ÉVE jelöltje eddig 305 vokssal kapott többet, mint Balogh László. 

21:06 - 32 és fél százaléknál járunk 

Horváth Jácint vezet, 291 szavazattal Balogh László előtt. 

Hírek a környező településekről: 

Mint korábban írtunk róla, 2006-tól regnál Surdon független polgármesterként Kanász János, aki többségében kihívó nélkül húzta be a választásokat, most azonban minderre alaposan rácáfolt az 552 fős település az öt polgármester- és huszonegy képviselőjelölttel. Kanász magabiztosan nyilatkozott nekünk néhány hete, amire úgy látszik, minden oka megvolt, hiszen megőrizte pozícióját. Szoros versenyben, de legyőzte Kovács Tibort. 

Letenyén 20 százaléknál járunk, ott viszont érik a váltás. A kormánypártok jelöltje, Vida László 133 szavazattal vezet. 

21:00 20 %-os feldolgozottságnál az eredmények:

20:45: 12,5 %-os feldolgozottságnál az eredmények:

20:15 - Interjúk 

Mind a négy polgármesterjelöltet kerestük az elmúlt napokban az eredményváró és az ottani interjúk kapcsán. Horváth Jácint és Vig Attila jelzett vissza, hogy szívesen fogadja stábunkat. Mindkét indulóval még az első órák előtt beszélgettünk. 

Horváth Jácint és az ÉVE-frakció tagjai a belvárosban várják a hivatalos eredményt. A politikus elmondta, az utolsó napokban 3 feljelentést is tettek a plakátjaik rongálása és különböző, tiltott szórólapos akciók miatt. Ezek nem lepték meg őket, de sokat elárul szerinte a kampány élességéről. Hangsúlyozta, azt nehéz megmondani, hogy a magas részvétel kinek kedvez, de azt ki lehet jelenteni, hogy öröm, ha ilyen sokan élnek választói jogukkal. Kiemelte azt is, hogy győzelemre indultak, a polgármesteri pozíciót is szeretnék megszerezni, hogy a következő 5 évben teljes csapattal vezethessék Nagykanizsát.  Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=AWrfcY_1DY8 

Vig Attilát Kanizsa kiürülése és a gyermekei ösztönözték arra, hogy elinduljon polgármesternek és képviselőjelöltnek. Rengeteg pozitív visszajelzést kapott az elmúlt hetekben és elmondta: az emberek szeme és füle lenne a hivatalban. Nagy küzdésként értékelte a kampányt, de úgy érzi, a kanizsaiak mellette állnak. Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=SufScLSG-jo 

19:51 Nézzék meg a választásról készült fotóinkat!

Galériánkat elérik a ha ide kattintanak: klikk a linkre =>

19:05: Nagykanizsán 53,44% a részvételi arány a 18:30-as adatok szerint.

 

 

forrás: valasztas.hu

18:00: Nemespátrón közel 75 %-os a részvételi arány

A 17 órás friss adatok szerint a legtöbben 17 óráig Nemespátrón jelentek meg a szavazókörben, itt 74,78% volt a részvétel. A második helyen Surd 72,75%-kal, míg Zalaújlak 70,11%-os aránnyal a harmadik.

  • Letenye: 51,49 %
  • Zalakaros: 42,35 % 
  • Zalakomár: 46,35 %
  • Zalamerenye: 66,32 %
  • Galambok: 39,34 %
  • Surd: 72,75 %
  • Szepetnek: 53,14 %
  • Eszteregnye: 61,44 %
  • Újudvar: 42,3 %
  • Becsehely: 48,11 %
  • Murakeresztúr: 41,78 %
  • Murarátka: 50,79 %

17:53: A kanizsaiak 48,17 százaléka szavazott 17 óráig

Nagykanizsán 17 óráig a voksolásra jogosultak 48,17 százaléka adta le a szavazatát a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint. A friss adatok alapján a nyolcas számú körzet voksolói voltak a legaktívabbak (50,34 százalék, 1774 szavazó), a hetes körzetben voksolók aránya pedig a legalacsonyabb volt 45,26 százalékkal (1527 szavazó). Ezek az adatok elmaradtak az országos (50,69 százalék), valamint a vármegyei (52,49 százalék) számoktól is.

16:10: A sánci kultúrházban nem unatkoztak a szavazókörökben helyet foglalók - VIDEÓVAL - Klikk ide 

A többek között Bagolát, Fakost és Sáncot is magába foglaló 4-es számú egyéni választókerületben, Sáncban délután 14 óráig gyakorlatilag egymásnak adták a kilincset az állampolgárok.

- Nagykanizsán a 15-ös számú választókörzetben vagyunk most, ez a sánci illetve a szabadhegyi városrészt jelenti. A tapasztalataim alapján reggel óta meglehetősen szépen jönnek az emberek, tehát nagy érdeklődésre tart számot ez a szavazás. eddig 391 fő jelent meg a szavazáson – tudtuk meg Schmidtka Ildikótól, az SZSZB elnökétől. 

Az állampolgári jogukat gyakorlók között találkozott stábunk a 91 esztendős Péter Lajosnéval, akit fia kísér el a szavazóhelységbe.

- Kötelességemnek éreztem ezt a dolgot, hogy eljöhessek szavazni – mondta el Péter Lajosné.
- A családjában hogyan látja, sikerült továbbörökíteni ezt a dolgot? - tettük fel a következő kérdést. 
- Igen, minden szavazáskor ott vannak – tette hozzá Péter Lajosné. 

Nem csupán települési önkormányzati választások zajlanak jelenleg, a nemzetiségek is voksolhatnak.

- A nemzetiségi választással kapcsolatban annyi a véleményünk, hogy országos szinten egy új roma politikát szeretnénk képviselni, egy megújult új roma politikáról van szó – mondta el Kopár Antal, a CIKÖSZ képviselőjelöltje. 

Nagykanizsán a roma nemzetiségi választás mellett horvát és német kisebbségi képviselőket is választanak az arra jogosultak.

16:00: Folyamatos a forgalom a 2-es számú szavazókörben - VIDEÓVAL - Klikk ide

A 2-es számú egyéni választókerület urnáihoz a délután folyamán szinte folyamatosan érkeztek az állampolgárok. Délután fél 3-ig – stábunk ottjártakor az egyik szavazókör elnöke azt mondta: semmi kirívó eset, vagy probléma nem történt. A Péterfy iskolában kijelölt 7-es számú szavazókörben ingadozó volt a választási kedv a szavazatszámláló bizottság tajai szerint.

- A nap folyamán többször meglódulnak az emberek. Így általában jönnek mise után egy időszakban, aztán ebéd környékén mindenki hazamegy, vasárnap van, ebédelnek, és újra fellendült, tehát most megint többen vannak - mondta el Delyné Csere Andrea, a 7-es számú szavazókör elnöke. 

Az urnákhoz illetve a szavazófülkékhez folyamatosan érkeztek a választók.

- Mindenkinek van egy állampolgári joga, amivel élni kell. És szerintem ezt mindenkinek ki kell használni, hogy a véleményét ki tudja nyilvánítani. Ezért érdemes eljönni. - tudtuk meg Belák Zsuzsannától.

A szavazókörben 3 óra tájékán még azt mondták, valószínű, hogy a voksokat leadók nagy része a délután folyamán érkezik.

15:53: Nemespátrón már több mint 66% a részvételi arány

A 15 órás adatok szerint a legtöbben 15 óráig Nemespátrón jelentek meg a szavazókörben, itt 66,81% volt a részvétel. A második helyen Zalamerenye 60,10%-os aránnyal, míg a harmadik Surd 58,07 %-kal.

  • Letenye: 41,15 %
  • Zalakaros: 34,87 % 
  • Zalakomár: 38,96 %
  • Zalamerenye: 60,10 %
  • Zalaújlak: 57,47 %
  • Galambok: 33,39 %
  • Surd: 58,07 %
  • Szepetnek: 45,26 %
  • Eszteregnye: 49,26 %
  • Újudvar: 34,85 %
  • Becsehely: 37,90 %
  • Murakeresztúr: 32,45 %
  • Murarátka: 41,88 %

15:45: A kanizsaiak 40,17 százaléka szavazott 15 óráig

Nagykanizsán 15 óráig a voksolásra jogosultak 40,17 százaléka adta le a szavazatát a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint. Továbbra is a hármas számú körzet voksolói a legaktívabbak (42,41 százalék, 1567 szavazó), valamint a 4-es körzetben voksolók aránya a legalacsonyabb 37,24 százalék (1514 szavazó). Ezek az adatok elmaradtak az országos (42,4 százalék), valamint a vármegyei (43,14 százalék) számoktól is.

15:40: A 3-as és 9-es körzetben is meghaladta a 35%-ot a választók aránya 13 órakor - VIDEÓVAL - Klikk ide

A 9. választókerületben két jelenlegi önkormányzati képviselő, a fideszes Tóth Nándor és az ellenzéki Gondi Zoltán is versenybe szállt a szavazatokért. Rajtuk kívül még a Mi Hazánk színeiben induló Ángyán Tamás és a független Fritz Attila indult a körzetben. A szavazók aránya itt is meghaladt a 35 százalékot délután egy órakor. Itt akadt olyan voksoló is, aki számára a részvétel minden eddiginél fontosabb volt.

- Azért jöttem el szavazni, mert természetesen nagyon fontos a hazám sorsa és természetesen Nagykanizsa város – ahol élek – sorsa sem mindegy számomra. Ezért jöttem el – árulta el Ferenczyné Sajni Ágota.

A 3. számú egyéni választókerületben az ÉVE színeiben politizáló, jelenlegi képviselő Berta Krisztián mellett a kormánypárt Bedő Györgyöt, a Mi Hazánk Tóth Alexandrát indította, Ferincz Jenő pedig függetlenként küzd a szavazatokért. 13 órakor itt mérték a legmagasabb részvételi arányt, a jogosultak több mint 35 százaléka addigra már leadta a voksát valamelyik jelöltre. Az EP-választásokon résztvevők aránya szintén kifejezetten magasnak számít. Volt, aki először járult az urnák elé.

- Mindig követtem a magyar politikát és február óta nagyon közelről néztük ezt az egész kegyelmi botrányt és Magyar Pétert, ahogy kreálta ezt a pártot, ahogy elkezdte vezetni, elment országjárásra. Ez nagyon megtetszett, mert szerintem ez nagyon ritka itt, hogy valaki ezt csinálja – fogalmazott Roper Sylvia.

A 13 órás mérések voltak az elsők, amikor a kanizsai szavazók aránya némileg elmaradt az országos átlagtól, igaz mindössze néhány tized százaléknyi különbséggel.

15:05: A 6-os választókörzetben folyamatosan érkeznek a szavazók - VIDEÓVAL - Klikk ide

A 6. számú egyéni választókerületben három jelölt szerepel a listán, a Mi Hazánk színeiben induló Chiappin Massimo, a regnáló alpolgármester Bizzer András és az ÉVE frakcióvezetője Fodor Csaba személyében. A nap felénél a voksolók részvételi aránya meghaladta az országos átlagot. A 25-ös szavazókörben is ez a tendencia volt megfigyelhető.

- A választópolgárok gyakorlatilag folyamatosan, megszakítás nélkül érkeznek és reméljük, hogy ez a nap folyamán is így lesz. Viszonylag nagy az érdeklődés így a délelőtt folyamán, talán ez az időjárásnak is betudható, hogy több az idős és az idősek most délelőtt a hűvösben jöttek el most ide a választókörbe. Most relatíve kevesen vannak délben, de már mintegy 200 fő szavazott itt a 25-ös szavazókörben – tudtuk meg Száraz Csillától, a 25-ös szavazókör elnökétől.

A szavazókörben voltak olyan voksolók is, akik igyekeztek minél több forrásból információkat gyűjteni a jelenlegi politikai helyzetről.

- A lakossági gyűléseken, tájékoztatókon is részt vettünk, ezen kívül a szórólapokról is tájékozódtunk, ezen kívül pedig a rádióból és a televízióból is - mondta el Szabó Tibor. 

A 6. választókerületben 3463-an jogosultak a voksolásra. A 13 órakor megjelent adatok szerint közülük 1081-en már éltek szavazati jogukkal.

14:30: Választási fotósorozatunk bővült

A Kanizsa Médiaház fotósai több körzetben is jártak, az erről készült képeket itt megnézhetik.

13:55: Továbbra is változó az érdeklődés a környékbeli településeken

A 13 órás adatok szerint a legtöbben 13 óráig Nemespátrón jelentek meg a szavazókörben, itt 51,77% volt a részvétel. A második helyezett Zalaújlak 51,72%, míg a harmadik Zalamerenye, ahol a választók 46,11%-a ment el szavazni.

  • Letenye: 29,08 %
  • Zalakaros: 27,35 % 
  • Zalakomár: 30,63 %
  • Zalamerenye: 46,11 %
  • Galambok: 26,73 %
  • Surd: 44,65 %
  • Szepetnek: 35,85 %
  • Eszteregnye: 37,08 %
  • Újudvar: 27,90 %
  • Becsehely: 27,80 %
  • Murakeresztúr: 24,67 %
  • Murarátka: 32,46 %

13:40: A kanizsaiak 32,42 százaléka szavazott 13 óráig

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a voksolásra jogosultak 32,42 százaléka adta le a szavazatát 13 óráig bezárólag. A hármas számú körzet voksolói a legaktívabbak (35,45 százalék, 1310 szavazó), az adatok alapján a 4-es körzetben voksolók aránya a legalacsonyabb 28,75 százalék (1169 szavazó). Ezek a számok elmaradtak az országos (33,14 százalék), valamint a vármegyei (33,45 százalék) adatoktól is.

12:40: Változó érdeklődés mellett zajlik a szavazás a Nagykanizsa környéki településeken

A 11 órás adatok szerint a legtöbben 11 óráig Zalaújlakon jelentek meg a szavazókörben. Itt 40,23% volt a részvétel. A második helyezett Nemespátrón 35,4% míg a harmadik Zalamerenyén a választók 34,2%-a ment el szavazni 11 óráig.

  • Letenye: 22,56%
  • Zalakaros: 19,83% 
  • Zalamerenye: 34,2%
  • Surd: 33,54%
  • Szepetnek: 28,46%
  • Eszteregnye: 23,16 %
  • Újudvar: 20,33%
  • Becsehely: 20,99%
  • Murakeresztúr: 18,14%
  • Murarátka: 15,18%

11:50: A kanizsaiak 24,22 százaléka szavazott 11 óráig

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a voksolásra jogosultak 24,22 százaléka adta le a szavazatát 11 óráig bezárólag. A kettes számú körzet voksolói a legaktívabbak (26,34 százalék, 971 szavazó), az adatok alapján a 4-es körzetben voksolók aránya a legalacsonyabb 21,18 százalék (861 szavazó). Ezek a számok meghaladták az országos (22,89 százalék) adatokat, azonban a vármegyei (24,35 százalék) adatoktól kissé elmaradt.

10:55: A 7. választókerületben egyelőre kevesen voltak - VIDEÓVAL! - klikk ide=>

Öt jelölt közül választhatnak a 7. választókerületben élők. A kormánypártot Bata Hajnalka, az ÉVE-frakciót Schauta Marcell, a Mi Hazánkat pedig Erdősné Oláh Ágnes képviseli, Bolla József és Pataki Xavér függetlenként indul. Az első másfél óra alapján kevéssé voltak aktívak a szavazók eben a körzetben, mint más városrészekben.

– Elég nehezen indultunk be, 1151 a szavazatra alkalmasok létszáma, ebből megjelent 39 fő. És van még 31 nemzetiségi szavazó – mondta el Szécsényi István, a 27-es szavazókör elnöke.

A stábunknak nyilatkozó házaspár számára fontos volt, hogy az első órákban adják le voksaikat és a környezetükben élőket is erre igyekeztek buzdítani.

–  Rendszeresen minden nap nézzük a híradót, napi szinten. Nyugdíjasok vagyunk, van idők, úgyhogy mindig nézzük. Békepártiak vagyunk mi is, háborút nem szeretnénk. Nyugdíjasok vagyunk, élni szeretnénk és a felmenőink is – vélekedett Kohlberger József.

– Az unokákért aggódunk lényegében. Az ő jövőjükön nagyon sok függ, ezért el kell jönni mindenkinek szavazni. Oda kell figyelni a politikára az eseményekre – mondta el Kohlberger Józsefné.

Reprezentatív felmérésünkből kiderült, a körzetben szavazók többsége elsősorban az országos politikai eseményeket követi, azonban a választások környékén a város történéseivel kapcsolatban is igyekszik tájékozódni.

–  A helyi politikát heti szinten követem, ránézek a dolgokra, hogy mi tudtak a városért tenni vagy mit nem. Ezeket a híreket azért szoktam követni – árulta el Tizedes Tibor.

A választási bizottság szerint a kerületben összesen 3374 kanizsai jogosult a szavazásra. Az első három órában 11,74 százalékuk mér leadta a voksát.

Az 7-es választókörzetben készült interjúk itt megtekinthetők.

10:50 Választási fotósorozat indult a Galériánkban - Fotók

A belvárosi 9-es válaszókörben jártak a Kanizsa Médiaház fotósai. Az itt készült fotókat megtekinthetik, ha idekattintanak => link

Galériánk folyamatosan frissül!

9:50: A kanizsaiak mintegy 12 százaléka már szavazott

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a voksolásra jogosultak 11,95 százaléka adta le a szavazatát 9 óráig bezárólag. Továbbra is az ötös körzet voksolói a legaktívabbak (13,08 százalék, 452 szavazó), az adatok alapján csak a 4-es körzetben voksolók aránya nem éri el a 11 százalékot (10,5% jelenleg). Ezek a számok meghaladták az országos (9,98 %) és a vármegyei (11,14 %) adatokat is.

9:30: A legaktívabb körzet Nagykanizsán - VIDEÓVAL! klikk ide =>

A szavazóhelyiségek nyitását követően nem sokkal az 5-ös választókörzetben már voltak, akik leadták szavazatukat. Itt három jelölt közül választhatnak a voksolók: Radicsné Májer Gyöngyi a Mi Hazánk, Károlyi Attila az ÉVE, Sárdi Zoltán pedig a Fidesz-KDNP színeiben indul. Ennek a körzetnek a szavazói voltak a legaktívabbak az első órában. A korán érkezők azt mondták, ők minden alkalommal részt vettek az elmúlt évek szavazásain és most is fontosnak érezték, hogy minél korábban éljenek állampolgári jogukkal.

– Itt vagyok a szomszédban, ráérek eljönni. Azért nem mindegy, hogy az embernek mennyi a nyugdíja és hogyan él. A mostani állapot, ahogy van az nem fair dolog –  mondta el Etelvári Istvánné.

A körzetben lakók közül mindenki úgy nyilatkozott, hogy nem változtak a politikai preferencái az elmúlt évek során. Így nem volt kérdés számukra, hogy kikre adják le a voksaikat.

–  Én is voltam négyszer a szavazóbizottságban és én szeretném azt, hogy ne legyen háború, ne legyen az, hogy bántják egymást az emberek szűkebb családi körben sem és Magyarországon sem – vélekedett Bognár Csabáné.

A stábunknak nyilatkozók egyaránt kijelentették, napi szinten követték az eseményeket az elmúlt időszakban, és igyekeztek folyamatosan tájékozódni a történésekről.

–  Folyamatosan figyelemmel kísérem a politikai életet. Mindent tudok, mindent látok, úgyhogy tudom, hogy kire szavazok. Tájékozott vagyok – hangsúlyozta Bedő Lászlóné.

A választási bizottság nyilvántartása szerint az 5. számú választókerületben összesen 3455-en jogosultak a szavazatuk leadására.

Az 5-ös választókörzetben készült interjúk itt megtekinthetők.

8:30: A nagykanizsai képviselőjelöltek II.

Három jelölt közül választhatnak a 6-os kerületben élők, a jelenlegi alpolgármester Bizzer András mellett az ÉVE frakcióvezetője Fodor Csaba és a Mi Hazánkat képviselő Chiappin Massimo indul itt. Öt jelölt van 7-es választókerületben: Pataki Xavér (Független), Erdősné Oláh Ágnes (Mi Hazánk), Bata Hajnalka (Fidesz-KDNP), Schauta Marcell (ÉVE) és Bolla József (Független). A 8-as kerületben indul a független polgármesterjelölt Vig Attila, vele szemben a jelenlegi képviselő Radics Bálint (Fidesz-KDNP), Horváth László (Mi Hazánk) és Nyeste Péter (ÉVE) áll ki. A 9-es kerületben Ángyán Tamás (Mi Hazánk), Gondi Zoltán (ÉVE), Tóth Nándor (Fidesz-KDNP) és Fritz Attila (Független) szerepel. A 10. számú egyéni választókerületben egy polgármesterjelölt Hokker Tibor (Mi Hazánk) és egy korábbi polgármester Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) mellett Peszleg Attila (ÉVE) és a függetlenként induló Horváth István szerepel a választható jelöltek között.

7:55: A nagykanizsai képviselőjelöltek I.

Az 1-es számú választókerületben öt jelölt van, a jelenlegi képviselő Gábris Jácint (ÉVE) mellett a Fidesz-KDNP Siposné Gerencsér Henriettet, a Mi Hazánk Tóth Attilát indítja. Kuti László és Domonkos Zsolt függetlenként indul a szavazatokért. A 2-es egyéni választókerületben indul Balogh László polgármester, itt az ÉVE-t Bodó László, a Mi Hazánkat Horváth Kristóf László képviseli. A kerületben két független jelölt van Torda Magdolna és Fenyves Tamás személyében. A 3-as kerületben élők a jelenlegi képviselő Berta Krisztián (ÉVE), Bedő György (Fidesz-KDNP), Tóth Alexandra és a függetlenként szereplő Ferincz Jenő közül választhatnak, hogy kire adják le voksaikat. A 4. számú választókerület jelöltjei a jelenleg képviselőként dolgozó Szabó Szilárd (Fidesz-KDNP), Balogh Tünde (ÉVE), Hegedüs Lajos (Mi Hazánk) és Glavák Zoltán József (Független). Az 5. számú választókerületben a regnáló képviselő Károlyi Attila (ÉVE), Radicsné Májer Gyöngyi (Mi Hazánk) és Sárdi Zoltán (Fidesz-KDNP) küzd a szavazatokért. 

7:30: Az első óra adatai

Reggel hétig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 845-en adták le összesen voksaikat Nagykanizsán az önkormányzati választásokon. Ők a szavazásra jogosultak 2,3 százalékának felelnek meg. Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy az országos átlag 1,91 százalék volt. A legaktívabbak a 05-es körzet szavazói voltak, itt 3,01 százalékos részvételi arányt mértek 6 és 7 között, vagyis 3815 emberből 111 már voksolt. A 04-es körzetben mérték legalacsonyabb arányt, 1,55 százalékos részvétellel. A következő adatok reggel 9 után várhatóak.

6.00: Elkezdődött

Nyitnak a szavazófülkék, elkezdődött a voksolás. Az állampolgároknak 19 óráig van lehetőségük az urnákhoz járulniuk. 

A szavazókörök listája

Előzmények

A mai önkormányzati választásokon összesen 36 598 ember jogosult arra, hogy éljen állampolgári jogával és leadja szavazatát. A választások összesen tíz körzetben és negyven szavazókörben tizenöt önkormányzati mandátumért zajlanak (a polgármesteri cím mellett tizennégy önkormányzati képviselő kilétéről döntenek). 

A polgármesterségért négyen versenyeznek: a listán egyes számmal Horváth Jácint, az Éljen Városunk Egyesület jelöltje szerepel, Vig Attila függetlenként, Hokker Tibor pedig a Mi Hazánk színeiben küzd a szavazatokért. Balogh László, aki 2019 óta tölti be a városvezetői pozíciót a négyes számot kapta a listán. 

A ma tartott EP-választásról és nemzetiségi önkormányzati választásról írott tájékoztatónk itt és itt olvasható. 

Készítették: 

V.A., SZ.É., K.T., M-B.GY.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.