Európai parlamenti választások - Miről is döntünk

facebook megosztás

Az európai parlamenti választások lényege, hogy a lakosság megválaszthatja, kik képviseljék érdekeiket az Európai Unióban.

Az európai parlamenti képviselők jogkörében szerepel az új kereskedelmi megállapodások, illetve jogszabályok megszavazása és átalakítása, valamint az uniós intézmények, illetve az uniós pénzek felhasználása feletti ellenőrzés gyakorlása. Az európai választásokon való szavazással a polgárok gyakorolhatják azt a demokratikus jogukat, hogy részt vegyenek az Európa jövőjével kapcsolatos döntések meghozatalában. Ezekre a választásokra ötévente kerül sor, és elmondhatjuk, hogy ez a világ legnagyobb transznacionális választása. Ezután a Parlament szavaz a végrehajtásért felelős szerv, az Európai Bizottság új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról. A legutóbbi, 2019-es választásokon jelentősen nőtt a részvételi arány, mintegy 50%-kal. A kampány eredményeként megszületett a „together.eu” platform, amelynek célja az európai demokráciában való aktív részvételre való buzdítás. Bár vannak közös szabályok a választásokra vonatkozóan, egyes lehetőségek, például a postai úton vagy külföldről történő szavazás, országonként eltérőek lehetnek. A megválasztott képviselők száma az egyes országok lakosságának számától függ. Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A választásokon ugyan nemzeti pártok versengenek, de az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A nemzeti pártok közül a legtöbb európai szintű politikai párthoz kapcsolódik. A bekerülő képviselők fontos szerepet játszanak korunk olyan nagy kérdéseiben, mint az éghajlatváltozás, a migráció, az emberi jogok és a pénzügyi piacok szabályozásának módja. A Parlamentben számos szakbizottság működik, amelyek a szakpolitikai területek széles körével foglalkoznak. A bizottságok legfeljebb 5 tagú elnökségét 2 és fél éves mandátummal választják meg. A parlamenti bizottságok rendszerint Brüsszelben üléseznek, az itt folytatott viták pedig nyilvánosak. Hazánkban idén június 9-én lesz az európai parlamenti választás is. 38 jelölő szervezet 11 listát állított, amelyen 313 képviselőjelölt indul 2024-ben. A szavazólapon feltüntetett 11 lista közül kell majd egyet megjelölni a választópolgároknak. A magyar választási rendszer 5%-os küszöböt alkalmaz. Ha a leadott érvényes szavazatok száma nem éri el az összes szavazatszám több mint 5%-át, a lista nem kaphat mandátumot.

SZABÓ Fanni

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.