Mit jelent a nem megfelelő állattartás és kinek lehet jelenteni? – Szakértőket kérdeztünk

facebook megosztás

Felakasztott és a láncra kötött kutyák, éheztetett macskák, valamint az orvosi kezelés elmulasztása. Csak néhány példa az állatkínzás eseteire az elmúlt időszakból Kanizsa környékén. A megkérdezett szakértők szerint sokszor nem szándékosság, hanem tájékozatlanság áll a háttérben, azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy gyakran a szemtanúk sem tudják, hogy milyen módon jelenthetik a bűncselekményeket.

A nem megfelelő állattartás nagyon tág fogalom, hiszen ahogy azt Skanecz Tamástól megtudtuk, az a kevés törődéstől egészen a szándékos bántalmazásig terjed. Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője kiemelte, utóbbi már bűncselekménynek számít. Hozzátette, évente többször találkoznak olyan esettel, hogy elástak vagy vízbe dobtak egy kutyát, de a leggyakoribb, amikor költözés után a tulajdonos hátrahagyja az állatot, és ez akár annak pusztulásával is járhat.

– Alapesetben az állatvédelmi hatóság elsőfokon az a jegyző, rendőrség és a hatósági állatorvosok. Én javasolni azt szoktam, hogy enyhébb esetekben a jegyzővel próbálják meg felvenni a kapcsolatot és akkor vele megbeszélni ezt, illetve neki jelezni. Hogyha súlyos dologról van szó, tehát egy konkrét állatkínzásról, akkor pedig akár a rendőrséget is értesíteni lehet és akkor ők próbálnak eljárni az ügyben – mondta el Skanecz Tamás.

állat

Nyáron a figyelmetlenség is gyakori probléma, amikor a tulajdonos feledékenységből nem ad friss ivóvizet az állatnak, de előfordulnak olyan esetek is, amikor nem tudják felmérni, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni. Müller Roxána, a Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület önkéntese elmondta, vannak olyan esetek, amiket a hatóságok bevonása nélkül is meg lehet oldani.

– Nem minden esetben kell teljesen kiragadni az állatot. Lehet, hogy egy felvilágosítással, egy figyelmeztetéssel vagy egy segítséggel meg lehet oldani ezt a helyzetet, és lehet, hogy tudatlanságból fakad ez a tartásmód, és a gazdi is végül úgy gondolja, hogy így, hogy már tudja, hogy mit kell csinálni, akkor úgy fogja. Lehet, hogy egy állatvédő szervezet ebben partner és a segítségére siet – tudtuk meg Müller Roxánától, a Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület önkéntesétől. 

Müller Roxána hozzátette, macskáknál a bűncselekmények bebizonyítása jóval nehezebb, ugyanis a kutyákkal ellentétben náluk nem kötelező a chip behelyezése, így sokszor nem derül fény az gazda kilétére. Ennek ellenére volt példa olyan esetre is, ami a tulajdonos állattartástól való eltiltásával végződött.

T.CS.

(Kép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.