Eddig az állam tulajdonában volt a bagóhegyi kápolna, most visszakapta a kiskanizsai plébánia

facebook megosztás

74 év után, hivatalosan is visszakapta a Sarlós Boldogasszony Plébánia a bagóhegyi kápolnát. Az épületet már évek óta renoválják a helyi birtokosok, - a több éves adminisztrációs ügyintézés után, csütörtökön pont került az ügy végére.

A kápolna 1929-ben épült a helyi szőlősgazdák adományaiból. Az ’50-es években azonban az állam a tulajdonába vette az épületet. Mint ahogy Nagy Vendel, a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa fogalmazott: Valamilyen oknál fogva, a rendszerváltást követően ez a kis kápolna nem került vissza az egyházhoz.

plébánia

- Hogy mi miatt, ez most teljesen mindegy. Vagy nem kérték, vagy nem oldódott meg a probléma. Kálcsics Laci bácsi indítványára, ezelőtt négy évvel elkezdtük, hogy most már jó lenne, ha ez a kis kápolna az egyházközség tulajdona lenne. Visszaadná az állam. Hiszen a gazdák a saját pénzükből építették és szeretnék, ha a jogos tulajdonuk lenne – mondta el Nagy Vendel, a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa. 

A bagóhegyi kápolna már évek óta folyamatos restaurálás alatt áll, a helyiek ugyanis a magukénak érzik az apró kis templomot. A felújítási munkák szervezője és koordinátora Kálcsics László, aki szívügyének tekinti a kápolna sorsát.

plébánia

- Az ősök munkáját megbecsülendő, az ő tetteiket méltatva szeretnénk, ha ez a kápolna megmaradna. Mert sajnos nagy valószínűséggel nem is volt tudomásunk a rendszerváltáskor arról, hogy ez állami tulajdon. Valamit akartunk csinálni, bementem a földhivatalba és akkor mondták, hogy ez az épület az Agrárminisztérium nevén van. És akkor kezdtük el a folyamatot – árulta el Kálcsics László. 

A több évig tartó ügyintézés után, csütörtökön pont került az ügy végére, a kiskanizsai Plébánia 74 év után hivatalosan is visszakapta a bagóhegyi kápolnát.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.