A mesterséges intelligencia megváltoztatja az életünket – A BLG diákjainak tartottak előadást

facebook megosztás

Amit ma természetes tevékenységnek tekintünk, azt a közeljövőben már a mesterséges intelligencia teheti meg az ember helyett. Erről Mérő László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára beszélt szerdán a Batthyány-gimnáziumban. Az előadás az iskola és a Nemzeti Tudósképző Akadémia közös szervezésében valósult meg.

A mesterséges intelligencia valójában nem létezik, csupán olyan területek, ahol olyat hoznak létre számítógéppel, amit, ha ember tesz, akkor intelligensnek tekintjük – fogalmazott Mérő László. A matematikus elmondta, ez a fajta technológia napjainkban már az élet számos területén jelen van, például az önvezető autók és az egyes orvosi diagnosztikai eszközök. Hozzátette, amellett, hogy a jövőben ez egyre természetesebbé válik, több szempontból is hasznos az emberek számára.

– Például abban, hogy megtanulunk kooperálni valami olyasmivel, amit tud, azt jobban tudja, mint mi, de nem értjük, hogy mit miért csinál és hogyan csinálja. Meg az, aki írta, tehát aki csinálta a mesterséges intelligenciát – fogok is rá példát mutatni –, az sem érti, hogy mit miért csinál a gép egy idő után. De van ilyen. A gyerekeinket is mi csináltuk, körülbelül ugyanolyan értelmesek, mint mi, és sokszor nem értjük, hogy mit miért csinálnak – fogalmazott Mérő László.

előadás

A mesterséges intelligencia használatát tiltás helyett bemutatni kell a fiataloknak, és ahogy Tulok József, az iskola tanára kiemelte, azt mind a diákok, mind a tanárok közül egyre többen használják. Szerinte ez a technológia nem a jövő, hanem már a jelen.

– Azt gondolom, hogy nagyon keveset tudunk még erről annak ellenére, hogy hallottuk már pozitív, negatív oldalait is, de hogy mi lesz a jövő, hogy hogy fogunk ezzel együtt élni, azt nem tudjuk. Ezért hívtuk Dr. Mérő Lászlót, aki az egyik legszakavatottabb ebben a témában – mondta el tulok József, a Batthyány-gimnázium tanára. 

Az előadáson elsősorban orvosi pályára készülő diákok vettek részt, de az informatika és a matematika iránt érdeklődők közül is többen jelentkeztek. A Mérő Lászlóval készült beszélgetésből bővebb összeállítást láthatnak Napi Kanizsa című műsorunk pénteki adásában.

T.CS.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Dr.Mérő László előadása a Mesterséges intelligencia közeljövője címmel - BLG előadó teremben

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.