A kovácsok számára nélkülözhetetlen munkaeszköz a hónap műtárgya

facebook megosztás

A középkori Dél-Zalából származó csontüllőket választottak a hónap műtárgyának a Thúry György Múzeumban. A kiállított leletek Balatonmagyaródról és Nagyrécséről kerültek az intézmény gyűjteményébe.

A középkorban a kovácsműhelyek számára rendkívül drágának számítottak a vasüllők, így a munkafolyamatokhoz leginkább ló- és szavasmarhacsontokat használtak. A csontüllők alkalmazásáráról már a 4-5. századból is vannak feljegyzések, de egészen a középkor második feléig meghatározó munkaeszköznek számítottak a falvakban. Az akkori emberek hiába tartottak jóval több állatot, az üllőket megbecsülték és sokszor a csontok elkopásáig használták őket.

- Szerencsére megújítható volt maga a csontüllő, tehát ha már végiglyuggatták a sarló fogaival, akkor egyszerűen lecsiszolták és újra és újra lehetett használni. Általában egy sarló kifogazásához egy felületre volt szükség. Tehát például egy ilyen szavasmarhacsonton egyszerre négy tárgyat ki tudtak fogazni, helyrekalapálni – mondta el Szmodics-Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum muzeológusa. 

múzeum

A használhatóság időtartama sokszor függött attól, hogy az üllő milyen csontból készült, a legmegbízhatóbbnak a szarvasmarha lábközépcsontja számított Szmodics-Tugya Beáta szerint. A lovak állkapocscsontja kevéssé volt elterjedt, de elvétve azokat is használták.

- Ezt is meg lehet újítani, de ez alatt nem üreges rész van, hanem a fognak a gyökere és az álkapocs nem üreges felülete, így ezt azért valószínűleg kevesebb ideig lehetett használni, mint egy hosszúcsontot. Arról nem is beszélve, hogy nem teljesen lapos mindenütt, tehát valóban csak egy kis darabon lehetett használni. Ez billegni is tud, ebből a szempontból valóban szerencsésebbek voltak a hosszú csontok - fogalmazott Szmodics-Tugya Beáta. 

A kiállított balatonmagyaródi üllők az Árpád-korból míg a Nagyrécsén talált csontok a 13-16. század közti időszakból származnak. A hónap műtárgyáról bővebb összeállítást láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.