Művészeti csoportokat látott vendégül a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes a HSMK-ban

facebook megosztás

A hagyományőrzés jegyében tartott találkozót a Gyöngyvirág Néptánccsoport szerda délután a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az összejövetelen számos település művészeti csoportja képviseltette magát, akik rövid műsorral is készültek a közönségnek.

A 17 éves néptánccsoportot nyugdíjasok alkotják. A tagok kötelességüknek érzik a hagyományok ápolását és továbbörökítését, ezért igyekeznek minden alkalmat megragadni a hasonló beállítottságú csoportokkal való találkozásra. Az utánpótlás helyzete azonban bizonytalan, sajnos kevés fiatal érdeklődik a népi szokások őrzése iránt.

- A hagyományok jó lenne, ha nem szűnnének meg, de sajnos a fiatalság nem igazán foglalkozik a témával, sajnos mi sem tudunk a táncba bevonni fiatalokat, viszont mi meg szeretnénk folytatni. Az az igazság, hogy nekünk a tánc a mindenünk, ha egy héten kimarad a tánc, akkor már szinte belebetegszünk - árulta el Fenyőháziné Jakatics Margit, a Gyöngyvirág Néptánccsoport alapítója. 

néptánc

Az összejövetelre számos településről, így Zalakomárból, Lovásziból, Palinból, Sormásról és Eszteregnyéről is érkeztek vendégek, összesen mintegy 130-an. Köztük volt a Honvéd Kaszinó Énekkara is, akik egy népdalcsokorral készültek a rövid bemutatójukra.

- A városi és város környéki, elsősorban népdalokat éneklő énekkaroknak az a szokása, hogy meghívják. Ilyenkor örömmel teszünk eleget ennek a meghívásnak mi is, illetve mi is visszahívjuk a többieket, úgyhogy így alakult most is a helyzet. Kaptunk egy meghívást, és majd természetesen mi is viszonozzuk ezt - tudtuk meg Iványi Miklóstól, a Honvéd Kaszinó Énekkarának vezetőjétől. 

A néptáncosok és a kórusok műsorai után étellel-itallal várták a résztvevőket.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.