Könnyed amerikai est a Savaria Szimfonikus Zenekarral

facebook megosztás

Nagy sikerű koncerttel zárult a Filharmónia Fortissimo bérlet legutóbbi évada csütörtök este. A Hevesi Sándor Művelődési Központban a Savaria Szimfonikus Zenekar és vendégei könnyed amerikai hangversenyre várták a közönséget.

Ezúttal nem a klasszikus zeneművekkel, a nagyzenekari darabokkal szórakoztatták a kanizsaiakat, hanem ismert, mégis igazi kuriózumokat hallhatott a közönség. Sosztakovics és Bernstein egy-egy műve csendült fel a Filharmónia Fortissimo bérlet utolsó koncertjén, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában.

hsmk

- Karmester úrral, Dubóczky Gergellyel már évek óta dolgoznak együtt. Bár nem ő a vezető karmesterük, jelenleg Vajda Gergő az, de egy nyári, nagyon jó, szoros munka után úgy gondoltuk igazgató úrral, hogy talán ő lenne a legmegfelelőbb erre a produkcióra. Gergellyel válogattuk, hogy mik legyenek ezek a művek, ez a zenekarnak is egy kicsit kihívás. Nagyon nehéz, az első részben olyan művek hangzanak el, melyben tud fejlődni a zenekar, előre tud lépni, mégis könnyen, mégis szórakoztató - fogalmazott Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország produkciós menedzsere. 

A műsor második felében két Gershwin darabbal csatlakozott a zenekarhoz Kiss Márton zongoraművész, akinek mindig nagy élmény könnyedebb műveket is játszani.

hsmk

- Teljesen más felkészülést igényel, mint egy komolyzenei nagy zongoraverseny, mint például, ha beszélünk egy Mozartról, Beethovenről, vagy egy Liszt zongoraversenyről. Gershwin sokkal könnyedebb, és a Kék rapszódia még ennek a könnyedségnek is extra válfaja, hiszen gyakorlatilag jazz-zenekarra írta, két zongorára és tizenhárom hangszerre és utána dolgozta át szimfonikus zenekarra - árulta el Kiss Márton zongoraművész. 

A sikeres Fortissimo bérlet a jövő évadban új előadásokkal várja a közönséget. Nagykanizsára látogat Gubik Petra és Balázs János, Pokorny Lia és Kéméndi Tamás, de a Savaria Szimfonikusokkal fellép majd Miklósa Erika és Horváth István, a sorozatot pedig a Jazzation zárja.

K-V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.