Emléktáblával tisztelegnek Molnáriban a település megmentőjére

facebook megosztás

Felavatták Steyer József emléktábláját az egykori iskolaépület udvarán Molnáriban. A néhai községi bíró a trianoni határmegállapítások során tolmácsként képviselte a magyar érdekeket és hozzájárult ahhoz, hogy a települést ne csatolják el.

A molnári születésű Steyer József az I. világháború után tért vissza szülőfalujába az Egyesült Államokból. 1921-ben ő fogadta a határmegállapító bizottságot a településen, amelynek célja volt, hogy Jugoszláviához csatolják a horvát ajkú közösségeket. A tárgyalások során észrevette, hogy a szerb érdekeket képviselő ezredes hamisan tolmácsolta információit az angol katonai biztosnak. Megszakíttatta a tárgyalásokat és nyelvtudása révén ő tolmácsolt az antant képviselőinek, ezzel elérte, hogy a magyar érdekek ne sérüljenek. A megemlékezésen a néhai falubíró több leszármazottja is részt vett. Steyer István mindig is büszke volt nagyapja tettére, de személyes emlékeket is felidézett.

- Akik annak idején megválasztották őt falubírónak vagy hegyközségi bírónak, bármilyen képviselőnek, ők tudták, hogy a papának milyen értékei voltak. Én magam nem találkoztam az egyéb értékeivel, „csak” a nagypapai értékeivel, amikor a térdén ringatott vagy mesélt a nagyhalakról, amiket fogott a Murában -  fogalmazott Steyer István, Steyer József unokája.

molnári

Molnáriban hagyománynak számít, hogy a falunapon évente adnak át egy, a múltat megörökítő mementót. Kósa János polgármester kiemelte, szerinte csakis a történelemmel tudnak utat mutatni a jövő generációinak és Steyer József emberi tartása, hazaszeretete követendő példa a következő nemzedékeknek.

- Olyan példát tudott mutatni az embereknek, hogy lehet békés úton elérni, ez nagyon-nagyon fontos. Én úgy gondolom, hogy ilyen emberekre lenne szükség. Úgy gondolom, hogy nagyon örülnék annak, ha méltó lennék arra, hogy a cipőfűzőjét egyáltalán beköthetném. Ha ezt elmondjuk a mostani generációnak, unokáknak, akkor bízunk benne, hogy tovább tudjuk adni azt az emberi értéket, amit ő képviselt - mondta el Kósa János, Molnári polgármestere. 

Steyer József kilenc évig látta el a községbírói teendőket Molnáriban, de dolgozott iskolaszéki elnökhelyettesként és közbirtokossági elnökként is a településen.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.