Botanikai szenzáció a Kis-Balatonnál

facebook megosztás

Az idei május különleges meglepetést tartogatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységében. Egy lakossági bejelentés kapcsán eddig ismeretlen méhbangó (Ophrys apifera) állomány került felfedezésre Kötcse környékén, közölte a nemzeti park.

Ez a fokozottan védett orchideaféle meglehetősen ritka, eddig mindössze egyetlen előfordulása volt ismert a Balaton déli partján – írták.

A most felfedezett élőhelyen néhány tő volt látható, azonban még csak a virágzás kezdeti időszakában járunk. Néhány nap múlva a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai alaposan átvizsgálják majd az alkalmasnak tűnő környező gyepfoltokat, annak reményében, hogy az esetlegesen megbúvó és most még nem virágzó példányok is könnyebben észrevehetőek lesznek.

bangó fajok speciális szaporodási stratégiát fejlesztettek ki, ugyanis virágaik nektárt nem termelnek, hanem a beporzó fajok nőstény példányainak megjelenését utánozzák le – olvasható a közleményben.

Egyes fajok még a nőstények által termelt feromonokhoz hasonló illatanyagokat is termelni képesek. Ezek a trükkök arra késztetik az illető rovarfajok hímjeit, hogy megpróbáljanak párosodni a nősténynek vélt virágokkal és mindeközben beporozzák azokat.

Forrás és kép: sokszinuvidek.24.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.