Újjáéled a Zalai Borvidék Borversenye

facebook megosztás

A Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa ismét megrendezi a borvidékének hivatalos mustráját. A pincészetek 2024. április 16. délig nevezhetnek a meghirdetett kategóriákban. Az április 19-i bírálaton arany és nagyarany minősítést szerzett tételek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borversenyre „jutnak tovább”, azaz nevezhetnek támogatással – áll a szervezők közleményében.

Néhány év kihagyás után újra sor kerül a Zalai Borvidék Borversenyére. Nem véletlenül: Zala egyedülálló adottságai, az itt termett borok magas minősége, jellegzetes aromája és fűszeressége méltó a fogyasztók és a szakma figyelmére. A rendezvény célja egybecseng a helyi borászok törekvésével, azaz a zalai borok ismertségének, elismertségének növelésével.

A legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelő versenyre április 19-én, Zalakaroson, a Karos Korzó Rendezvényközpontban kerül sor. Tarsoly Róbert, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a megmérettetés kapcsán elárulta, a bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet előírásainak megfelelően, 100 pontos elektronikus rendszerben zajlik majd, az értékelést szakmai bíráló testület végzi. A pontszámok alapján a borok oklevél, bronz, ezüst, arany vagy nagyarany érem díjazásban részesülnek.

A Zalai Borvidék Borversenyén a következő két kategóriába nevezhetnek a zalai borászok:

  • forgalmi tételek (amelyek NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, vagy az engedélyezési eljárás folyamatban van), illetve
  • termelői (NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező) tételek.

Az érmek, oklevelek kiadása mellett a forgalmi tételek közül megválasztásra kerülnek a kategóriák győztesei: friss fehér, érlelt fehér, rozé, vörös, gyöngyöző-habzó, pezsgő, továbbá a termelői kategóriában a legjobb termelői bor.

A 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjának 50 %-át a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – az Országos Borverseny szervezője – fedezi, a fennmaradó rész 50%-át pedig a Zalai Borvidék hegyközsége állják, így Zala legjobb borai az országos mustrán is megmérettethetik magukat.

A Zalai Borvidék Borversenye bírálatában részt vesz mások mellett Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek főszerkesztője, Győrffyné Dr. Jahnke Gizella, a MATE SZBKI tudományos tanácsadója, valamint Sztanev Bertalan, a Bor Eredetvédelmi Tanács titkára.

Nevezési határidő: 2024. április 16. 12,00 óra Nevezni a kitöltött, aláírt és beszkennelt (vagy befotózott) nevezési lap megküldésével a t.robi@dokaevapinceszet.hu címre, vagy a minták és a jelentkezési lapok együttes leadásával lehet.

Borverseny időpontja: 2024. április 19.

Díjkiosztó időpontja: 2024. április 24. szerda, 16:00 óra, Zalakaros, Karos Korzó Rendezvényközpont

hirbalaton.hu

(Kép: bor.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.