Ezért nem szabad műanyag vágódeszkát használni

facebook megosztás

A konyhában található legveszélyesebb tárgy nem biztos, hogy éles, forró vagy törékeny.

A legújabb kutatások szerint a sokak által használt műanyag vágódeszka komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Az Environmental Science & Technology című folyóiratban közzétett, szakértői véleményekkel ellátott tanulmány például megállapította, hogy a deszkák jelentős mennyiségű mikroműanyagot juttathatnak az ételeinkbe.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy mondjuk a zöldségek aprítása két bizonyos típusú műanyag deszkán – a polietilénen és a polipropilénen –, olyan mikroműanyagokat szabadít fel, amelyek megtapadhatnak a később elfogyasztott élelmiszereken. És nem csupán a zöldségekről van szó. Egy 2022-es tanulmány szerint az ilyen deszkákon történő aprítás mikroműanyagokat juttat a húsba, egy másik, hasonló tanulmányban pedig azt írják, hogy  mikroműanyagok találhatók a műanyag deszkákat használó piacokon vásárolt halakon, és húsokon is.

Aki használt már műanyag vágódeszkát, az bizonyára találkozott a karcolások és vágások okozta bemélyedésekkel. Nos, ezek a bemélyedések azok a maradványok, ahol több tízmillió mikroműanyag-részecske pihenhet.

A mikroműanyagok olyan apró, öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagdarabok, melyek lebomlása több száz vagy ezer évig is eltarthat, de addig is szennyezik a környezetet és a testünket. A mikroműanyagokat megtalálták már az emberi véráramban és tüdőben is, és sajnos nincs bizonyított tudományos módszer arra, hogy megszabaduljunk tőlük. Bár az orvosi tanulmányok még csak most születnek, nyilvánvalóan ezek a toxinok nem tesznek jót az egészségünknek. A mikroműanyagok mérgező vegyi anyagok forrásaként károsítják az emberi szervezetet, és összefüggésbe hozhatók különböző rákos megbetegedésekkel és rendellenességekkel is.

Viszont a műanyag vágódeszkák nem az egyetlen olyan gyakran használt konyhai tárgyak, amelyek mikroműanyagot termelnek. A mosogatógépek mosószer-kapszulái is a mikroműanyag-szennyezés jól ismert forrásának számítanak. A tárolóedények – beleértve az élelmiszer-csomagolásokat, a maradéktárolókat, a tálcákat és a műanyag zacskókat – szintén kibocsáthatnak mikroműanyagokat vagy nanoplasztikot (ez a mikroműanyag még kisebb változata, amely az emberi szem számára láthatatlan). Sőt már a palack kupakjának elforgatása is mikroműanyagokat juttathat a környezetbe és az italunkba, mint ahogyan a műanyagba csomagolt ételek ugyancsak növelhetik a mikroműanyag-fogyasztást.

Na, de hogyan kerülhetjük el ezeket a szinte mindenütt jelenlévő műanyagokat? A legjobb módszer az, ha tudatosan megválogatjuk, milyen anyagokat viszünk be az otthonunkba és a konyhánkba. Ha fából készült vágódeszkára váltunk, az mindjárt sokat számíthat, míg az ételmaradékok üveg- vagy fémtartályokba csomagolása szintén jobb választás a fenntartható élelmiszer-tárolást tekintve. Válthatunk környezetbarát por alakú mosogatószerre is, amit gyakran komposztálható kartonpapírba csomagolnak.

Forrás és kép: Food and Wine, roadster.hu 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.