A megye középiskolás diákjai mutatták be történelmi munkáikat a BLG-ben

facebook megosztás

A megye középiskoláinak diákjai mutatták be munkáikat, kutatásaik eredményét pénteken, a Batthyány-gimnáziumban tartott Tudományos Diákkonferencián. A résztvevők összesen hét előadást hallgathattak meg a kanizsai intézményben.

Az Ady Iskola Izsák Imre Alapítványa a 2000-es évek elejétől szervezi meg középiskolás diákok számára – évente felváltva - a természettudományos és történelmi konferenciákat. A programot minden olyan városban megszervezik, ahonnan indul résztvevő az adott konferenciára. A mostani sorozaton, a kanizsai mellett, keszthelyi és zalaegerszegi intézmények vettek részt.

- Ők jelentkezhettek OKTV, tehát középiskolai versenyi tanulmány alapján, jelentkezhettek saját kutatási munkájuk alapján, de érdekes egyéni felkérés alapján is, és a munkájukat itt bemutathatják – fogalmazott Dúcz Mihály, az az Ady Iskola Izsák Imre Alapítvány képviselője.

blg

A kanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumot Csizmadia Balázs „Némán, némán is reánk vallasz” című munkájával képviselte.

- 80 éve történt Magyarországon a Holocaust. 1944-ben, amikor a német megszállás ideérkezett Magyarországra. A 80 éves évforduló alkalmából készítettem egy előadást a nagykanizsai zsidóság deportálásáról, illetve hat olyan kiemelkedő magyar családról, akik megváltoztatták Nagykanizsa gazdaságát, kulturális életét és a belváros látképét – mondta el Csizmadia Balázs, a Batthyány Lajos Gimnázium diákja. 

Csizmadia Balázs elárulta, több hónapos kutatás áll az előadása mögött, munkájához a Halis István Városi Könyvtár és a Thúry György Múzeum nagy segítséget nyújtott. A konferencián szó volt még Bethlen Gábor valláspolitikájáról, de Rudolf főhercegről és az Aranybulláról is készültek prezentációval a diákok.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.