A Balaton Fagyija: indul az idei megmérettetés a címért

facebook megosztás

„A Balaton nemcsak turisztikai, de fagylat-nagyhatalom is. Minden bizonnyal az egy főre jutó minőségi cukrászdák száma itt a legmagasabb az ország turisztikai régiói közül. Ezek hírnevének öregbítése érdekében hozták létre a Balaton Fagyija versenyt, amelyet idén 11. alkalommal szerveznek meg. A megmérettetésre május 5-ig jelentkezhetnek a régió cukrászai. Ide nemcsak a part mentén nyitva tartó  fagylaltozók tulajdonosainak jelentkezését várják, hanem azokét, is, akik a víztől messzebb található településeken üzemeltetik cukrászdájukat” – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

„Az eseményre nem csak szakmai, presztízs szempontok miatt érdemes jelentkezni, komoly reklámértéke van a rendezvénynek. A versenyben résztvevő fagylaltozók, cukrászdák az évek alatt a nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően igazi turista zarándokhellyé váltak” – tette hozzá Fekete Tamás, a szövetség közleménye szerint. beszélt arról is, hogy a négy évszakos, Nyitott Balaton elnevezésű kampány egyik fontos törekvése, hogy a régióról ne csak a nyári szezonban jelenjenek meg hírek, hiszen már tavasszal is számos rendezvényt tartanak.. Ráadásul a jobb vendéglők, a fagylaltozók többsége is várja a vendégeket tavaszi időszakban. A verseny iránt minden évben akkora az érdeklődés a sajtó részéről, hogy annak hatása kimondottan érződik a cukrászdák forgalmában, a turisztikai régióba érkezők tavaszi vendégek számában is.

Az alelnök úgy látja, az évek során ez a megmérettetés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fagylaltok minősége egyre magasabb színvonalú lett. „Ez annak is köszönhető, hogy a versenyen indulók jó példával szolgálnak  minden balatoni vállalkozó számár. A térség cukrászdái és cukrászai nagyon nyitottak, komolyan veszik a versenyt, és rengeteg kreatív ötlettel kombinálják a helyi alapanyagokból készült ízeket. Nem egy itteni fagylaltmester szerepel kitűnően nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi megmérettetéseken is – fogalmazott.

A világ trendjeiről is szó lesz a rendezvényen

Az idei zsűriben egyébként ott lesz a 2024-es Gelato World Cup bronzérmes magyar csapatának képviselője Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere is. Ő Siófokon, május 10-én megtartandó eseményre egy különlegességgel is készül azoknak, akik nem szeretnének elindulni a versenyen, de szakmabeliként kíváncsiak a világ fagylalt-trendjeire. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött bemutatón a vendégek megtudhatják, hogyan és mivel lehet dobogós helyet szerezni egy fagylat-világversenyen, de azt is elmondják majd, hogy az olasz vagy a francia szakemberek milyen újdonságokkal próbálnak újabb turistákat csalogatni saját régiójukba.

Az idei versenyre május 5-éig jelentkezhetnek a Balaton környéki fagylaltmesterek, cukrászdák. Akik már biztos, hogy ott lesznek a versenyen:

  • Pálfi Attila – Balatonmáriafürdő, Florida Fagyizó
  • Pálfi Attila – Balatonmáriafürdő, Vitorlás Fagyizó
  • Vadócz Jenő – Balatongyörök, Promenád Kávéház
  • Wilheim Dávid – Balatonmáriafürdő, Pingvin Fagyizó és Cukrászda
  • Papp Balázs – Marcali, Mester Cukrászda
  • Konczné Koncz Andrea – Balatonakarattya, Sissi Kézműves Fagylaltozó
  • Bodócs-Varga Mónika – Balatongyörök, Cappuccino Fagylaltozó
  • Böröczky-Asztalos Ágnes – Balatonszemes, Margaréta Fagyizó
  • Márton Sándor – Balatonfüred, Bagaméri Fagylaltozó
  • Varga Tamás – Balatonalmádi, Amaretto Fagyizó
  • Dobos József – Tihany, Erzsike Fagylaltozó

A nyertes fagyizóknak köszönhetően,  az elmúlt  tíz évben, számos új íz került a fagyis pultokba, aminek természetesen a vendégek örülnek a legjobban. Nagy kérdés, hogy vajon mivel múlják felül idén a tavalyi győztes, az Amaretto fagylaltozó ’balatoni tövises mangósorbet’ kreációját? – áll a szövetség közleményében.

hirbalaton.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.