Uszoda már van, víz egyelőre nincs

facebook megosztás

Megépült aletenyei tanuszoda, amelynek medencéi azonban üresen állnak. A vízellátást ugyanis egyelőre nem tudják megoldani a településen. A környék kútjainak felújítása elkerülhetetlen, de erre a célra több százmillió forintra lenne szükség. 

Még 2021. május 4-én egy facebook-videóban jelentette be Cseresnyés Péter az uszoda megépítését, amely a kormány úszásoktatást segítő programjának részeként jött volna létre. Az uszodát Letenye egyik legforgalmasabb részén, az általános iskola és óvoda mellett el is kezdték építeni. Az állami beruházásban, amely 1 milliárd forintba került az új létesítményben, egy 10 és egy 25 méteres tanmedence építése volt a terv.  Az azóta újraválasztott országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a letenyei gyerekek 2022. nyarától már használhatják a komplexumot. A tervezett időponttól már eltelt másfél év, és az uszoda ugyan elkészült, ám az, hogy a közösség mikor tudja birtokba venni, még erősen kérdéses.

- A Vízmű a beruházás megkezdésekor lenyilatkozta, hogy Letenye város ivóvízhálózata alkalmas arra, hogy a medencék feltöltése illetve a víz utánpótlása, a napi 71 köbméter szükséglet megvalósulhasson – kezdte Letenye polgármestere. – Azonban az ivóvízkút olyan állapotba került, hogy ezt a nyilatkozatot már nem tudták megfelelő biztonsággal kiadni. A helyszíni bejárás során szembesültünk ezen nyilatkozat alapján a ténnyel, hogy nem tud üzemelni ez a létesítmény, amíg a vízvételi probléma meg nem oldódik – tette hozzá Farkas Szilárd.

A település vezetője elmondta, jelenleg két megoldás áll az önkormányzat előtt, az első opciónak számító kútfelújítás azonban horribilis kiadást jelentene az üzemeltetőnek. A másik alternatíva, hogy a négy éve zárva tartott strand és termálfürdő kútjából oldanák meg ideiglenesen a vízvételezést. Az önkormányzat a bejárás során kérte az Építési és Közlekedési Minisztérium jelenlévő munkatársait, hogy mindkét lehetőséget vizsgálják meg, választ azonban nem kaptak. A kialakult helyzet miatt az esetleges átadás folyamatosan csúszik.

A polgármester hozzátette, a létesítmény mielőbbi megnyitása a lakosok érdeke is, mivel nemcsak a gyerekek úszásoktatását segítheti, hanem a letenyeiek és a környékbeliek is használhatnák a komplexumot. Ráadásul az uszoda munkalehetőséget is biztosíthat a helyieknek, azonban a kialakult helyzet miatt egyelőre ezzel nehezen tudnak számolni. Az építkezéshez, üzemeltetéshez egyébként az önkormányzatnak nincs túl sok köze, az állami beruházásban készül és állami cég fogja üzemeltetni. A folyamatokra a polgármesternek, önkormányzatnak ráhatása nincs. Az üggyel kapcsolatban írásban megkerestük Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőt (Fidesz-KDNP), hogy megtudjuk mire lehet számítani a tanuszodával kapcsolatban. Lapzártánkig a képviselő nem reagált elektronikus levelünkre.

KÁLOVICS Tibor

Kép forrása: A letenyei önkormányzat Facebook-oldala

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. március 20-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.