Új képzés indul a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban

facebook megosztás

Okleveles óvodainevelő-technikusképzés indul a következő tanévben a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban. A szakmai program – négy másik intézmény együttműködésével közösen – kidolgozás alatt áll, a részletekről a mai sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum a múlt héten írt alá együttműködési megállapodást a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karával. E szerint okleveles óvodainevelő-technikusképzés indulhat a következő tanévtől a Kanizsai Centrumban - mondta el Bene Csaba. Az oklevelek megszerzése után, a tanulók bizonyos kreditek beszámításával csökkentett idejű egyetemi képzésben vehetnek részt.

- Természetesen ez nem önmagában nézendő, nem csak az iskola, illetve nem csak a centrum szempontjából fontos, hanem a munkaerőpiaci helyzetet tekintve is. Nem véletlenül került be ez a technikusképzés a pedagógiai ágazat képzésébe. Mert a munkaerőpiacról azok a visszajelzések érkeztek, hogy óriási hiány van a nevelők tekintetében az óvodákban. Nagyon fontos lenne, hogy a legkisebbekkel szakképzett emberek foglalkozzanak. Azok a diákok, akik ezt a pályát választják, egyenes úton juthassanak el a legmagasabb fokú végzettséghez, ami óvodában szükséges – mondta el Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellára. 

óvonő

Ahhoz, hogy egy iskola el tudja indítani a programot, a fenntartó minisztérium engedélye és egy partnerintézmény is szükséges – ismertette a hátteret Anda Zoltán, a kanizsai centrum főigazgatója.

- Kell találni egy olyan partnert, egy olyan egyetemet, akivel közösen ki tudjuk dolgozni azt a szakmai programot, ahol összehasonlítjuk a mi szakmai programunkat az egyetem programjával. Megnézzük, mi az, ami közös, mi az, amit esetleg be kell emelni a technikus oktatásba. És ki fog derülni még a nyár folyamán, mennyi az a kreditmennyiség, amit azok a tanulók meg fognak kapni, akik sikeresen elvégzik ezt a technikus képzést – tudtuk meg Anda Zoltántól, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatójától. 

A képzés a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Tagintézményében indul, a tervek szerint a következő tanévben. Addig viszont még sok munka vár a projektben résztvevőkre – árulta el Péterváriné Kiss Sarolta a mai sajtótájékoztatón.

- Az öt ebben a projektben résztvevő szakképzési centrum megkezdte már a közös munkát. Először a tantervi háló készül el, aztán a tananyagtartalmak egyeztetése, és a végső formába öntés. Hogy melyek azok a kreditek, melyek azok a tananyagtartalmak, amiket az egyetem el tud fogadni és beszámításba kerülnek a gyerekeknél – tette hozzá Péterváriné Kiss Sarolta, a NSZC Cserháti Sándor Tagintézmény igazgatója. 

Az imént említett programon a kanizsai intézmény a tatabányai, a győri, a soproni és a zalaegerszegi szakképzési centrumokkal dolgozik együtt a következő hónapokban, a tanév megkezdéséig.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

 

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.