Tényleg káros, ha a bal oldalunkon alszunk? Ezek a legegészségtelenebb testhelyzetek

facebook megosztás

Az alvási pozíció jelentős hatással lehet a szív egészségére, különösen a bal oldalon alvás - írja a Healthline. Bizonyos kutatások szerint, ha a bal oldalunkon alszunk, az megváltoztathatja a szív elektromos aktivitását és növelheti a nyomást a szíven.

alvás

A testhelyzet alvás közben jelentős hatással lehet az egészségi állapotra, különösen a szív egészségére. A különböző pozícióknak eltérő előnyei és hátrányai vannak attól függően, milyen az egészségi állapotunk. Az hátonfekve, arccal felfelé alvás enyhítheti a hátfájást, de súlyosbíthatja az alvási apnoe tüneteit, míg az oldalt fekvés kedvező lehet az alvási apnoe szempontjából, de gerincfájdalmat okozhat - írják.

Különösen a szívproblémákkal küzdőknek ajánlott kerülniük a bal oldalon való alvást, mivel ez megváltoztathatja a szív helyzetét a mellkasban és befolyásolhatja annak elektromos aktivitását. Kutatások szerint a bal oldalon alvás növelheti a szívre nehezedő nyomást. 1997-ben és 2018-ban végzett tanulmányok is kimutatták, hogy a bal oldalon való alvás változásokat okozhat a szív elektromos aktivitásában.

A jobb oldalon való alvás esetén viszont kevesebb változást tapasztaltak a kutatók az EKG-aktivitásban. A jobb oldalon való alvást biztonságosnak tartják, és nincs bizonyíték arra, hogy növelné a szívelégtelenség kockázatát. A terhes nők esetében ugyanakkor javasolt lehet a bal oldalon való alvás, mivel ez javíthatja a magzat vérellátását anélkül, hogy nyomást gyakorolna a nagy vénákra.

A legjobb alvási pozíció meghatározása még mindig nem egyértelmű a kutatások szerint, de úgy tűnik, hogy a minőségi alvás fontosabb lehet mint maga az alvási pozíció. A rossz minőségű vagy rövid időtartamú alvás összefüggést mutatott a szívbetegség kockázatának növekedésével. Diagnosztizált szívelégtelenség esetén érdemes megbeszélni a kezelőorvossal a kerülendő testhelyzeteket alvás közben.

penzcentrum.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.