Tavaszi Művészeti Fesztivál – színpadon a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar

facebook megosztás

Tavaszi koncert címmel adott hangversenyt a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar kedd este a Medgyaszay Házban. A Tavaszi Művészeti Fesztivál égisze alá tartozó esten Mozart és Schubert művei kapták a főszerepet.

Kiindulópontként Schubert Befejezetlen szimfóniáját vették a zenészek, majd ehhez kerestek egy megfelelő nyitányt. Tavaszi koncert lévén a hangulathoz illően válogattuk a műveket, így nem volt kérdés, hogy Mozart dallamaival keretezzük az előadást– említette Papócsi Róbert karmester.

–  A Mozart A-dúr hegedűverseny egyenes következménye volt, hogy akkor a Szöktetés a szerájból nyitány lesz, mert mind a kettőben vannak ezek a törökös mondanivalók, motívumok, holott azért jó pár év eltelt a kettő komponálása között és a nyitány ugye nálunk elsőként lesz, megnyitjuk vele a koncertet, de ezt amúgy több mint 10 évvel később írta Mozart. De a törökös motívumok miatt gondoltam, hogy ez nagyon jól passzolna a zenekarhoz –  nyilatkozta Papócsi Róbert, karmester.

Az est szólistájának Kovács-Buizer Flórát kérték fel, aki Mozart hegedűversenyében működött közre. A művész nagyon sok mindennel foglalkozik, kamarazenél és koncertmesterként is tevékenykedik, de úgy véli, szólistának születni kell, hiszen ez egy teljesen más feladat, mint egy zenekar részeként játszani.

Nagyobb szabadságod van, megcsinálhatod azt a zenét, amit szeretnél és téged lekísérnek. Ehhez képest, amikor zenekarban ülsz, akkor alkalmazkodnod kell a feletted álló karmester vagy esetlegesen koncertmester zenei elképzeléséhez, ha szólista vagy, ebben nagyobb szabadságot kapsz, viszont nagyobb felelősség és nagyobb stressz, mint akár koncertmesterként is kiülni a színpadra és az nem is annyira könnyű feladat, ha az ember nem mindennap játszik szólistaként – hangsúlyozta Kovács-Buizer Flóra, hegedűművész.

A tegnap esti hangverseny alternatív, gyermekbarát változatával is készültek a fiatal közönségnek, a Krátky-bérlet idei harmadik előadásaként. Balogh Tünde, a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke hangsúlyozta, prioritásként tekintenek a fiatal generációk komolyzenével való megismertetésére.

Pici részeket kiragadunk a művekből, és azokat magyarázzuk is, megmutatjuk a hangszereket, megmutatjuk, hogyan épül fel egy ilyen mű, téma után mi következik, tehát egy kicsi zenetörténeti, illetve zeneelméleti előadást is kapnak, persze olyan szinten, amit ők be tudnak fogadni, aztán nyilván hallják egyben is a művek egy bizonyos részét, de maga a látvány is a gyerekeknek nagyon fontos, mert tényleg egy csomó gyerek tudom, hogy nem is látott még ilyen zenekart, a látvány maga lenyűgözi őket, hogy ennyi zenész ül egy színpadon – emelte ki Balogh Tünde, a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke.

Az egyesület április végén egy Bősze Ádám által vezetett zenei sétára invitálja az érdeklődőket, ahol a város régi zenei emlékhelyeit látogathatják meg.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.