Rövidebb műtéti idő és kisebb kockázat – modern berendezésekkel bővült a kanizsai urológiai osztály

facebook megosztás

Új, modern berendezésekkel bővült a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Urológiai Osztályának eszközparkja. A mintegy 40 milliós beruházásnak köszönhetően a kőbetegségek esetén rövidül a műtétidő és a szövődmények kialakulásának esélye is lényegesen csökken.

Minden területen nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai fejlődésre – hangsúlyozta Brünner Szilveszter főigazgató. Az urológiai osztályon Flórián Zoltán főorvos vezetésével két olyan fiatal rezidens is részt vesz a munkában, akik a hosszú szakmai képzéseknek köszönhetően a lehető legjobb ellátást tudják nyújtani a pácienseknek.

– Az ehhez szükséges műszaki hátteret biztosította a nagykanizsai kórház, egy olyan endoszkópos műszerpark áll a kollégák rendelkezésére, ami ezekhez a műtétekhez alapvetően fontos. De az endoszkópos műtétek végzése az a nagykanizsai kórházban évtizedekre tekint vissza. Még anno 1997-ben, Bátorfi József professzor úr hozta a technikát a sebészetbe ide Nagykanizsára, és akkor nagyon kevés kórházban, nagyon kevés sebészeti osztályon végeztek olyan endoszkópos műtéteket, amiket akkor a professzor úr ide hozott Nagykanizsára – nyilatkozta Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

Ezt követően Orbán Lajos főorvos fejlesztette tovább a műtéti palettát, ennek köszönhetően ma a nagykanizsai kórház sebészeti osztálya ilyen tekintetben kiemelkedőnek számít Magyarországon. A mostani fejlesztés az urológiai műtétek több szegmensét is érinti, legyen szó a kősebészetről vagy prosztataproblémák ellátásáról. Erdődi Bence rezidens orvos hangsúlyozta, a kizárólag az urológia által vizsgált kőbetegségek fontosságát, amik a népesség mintegy 10 százalékát is érintik.

–  Az urológia kapcsán kiemelendő a kőbetegségek, a vesekövesség, hólyagkövesség, vesevezeték-kövesség kezelése, ennek kapcsán kaptunk kőzúzó berendezést. Ez egy ultrahangos, és úgynevezett pneumatikus kombinált kőzúzó berendezés, egy nagyon jó műszer, ami lényegese lerövidíti a műtéti időt. Gyakorlatilag a műtéti idő lerövidülése által a szövődmény-ráta is csökken, és ezáltal a betegek hamarabb hazamehetnek – hangsúlyozta Erdődi Bence, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Urológiai Osztályának orvosa.

Bálint István már 17 éve foglalkozik hasi sebészettel, jelenleg második szakvizsgájára készül. Erdődi Bence kollégájával együtt a Pécsi Klinika urológiai részlegén sajátították el a különböző beavatkozásokhoz szükséges tudást és gyakorlatot. Bálint István a laparoszkóppal végzett hasi műtétek urológiai ágát igyekszik rendszeresíteni az osztályon.

–  Az urológiában is teret hódítottak ezek a laparoszkópos eljárások, a vese sebészetével indult, nefrektómiákat, vese eltávolításos műtéteket végeztek kezdetben, majd az egész tumorsebészet megváltozott, megfigyelhető lett egy olyan trend, hogy csak a daganatos részt kell a szervből eltávolítani, ezzel úgymond ilyen vesekímélő műtéteket tudunk végezni, és mind emellett a kismedencében is nagyon jól lehet urológiai műtéteket végezni laparoszkóppal –  emelte ki Bálint István, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház urológus-szakorvosjelöltje.

A szakemberek hozzátették, a fejlesztés fontoságát indokolja, hogy a régióban kiemelkedő gyakorisággal fordulnak elő azok a már említett betegségek, amelyeket a vásárolt eszközöknek köszönhetően gyorsabban, és hatékonyabban kezelhetnek a kanizsai kórházban. Az új berendezésekről és az ezekkel végzett beavatkozásokról bővebb információkat hallhatnak mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.