Marco Polonak állít emléket a galéria legújabb kiállítása

facebook megosztás

„Homoktengerek vándora – Marco Polo nyomában Belső-Ázsián keresztül” - ezt a címet viseli a Honvéd Kaszinó galériájának legújabb kiállítása. A tárlat Kalmár Anikó és Gelencsér Gábor közös munkásságának eredménye.

Egy szelete látható Gelencsér Gábor gyűjteményének a Kaszinó galériájában, amely ezúttal Marco Polo, velencei kereskedő 770 évvel ezelőtti születésének állít emléket. A jubileum alkalmával a gyűjtő szerzőtársával, Kalmár Anikóval azokat az országokat mutatja be a tárlaton retróképeslapok, papírszalvéták, bankjegyek, bélyegek segítségével, ahol a világutazó megfordult.

- Marco Polo 17 évet töltött Kublaj kán udvarában, az akkori Dadu fővárosban, Peking az akkori mongol birodalom fővárosa volt és Dadunak hívták. A kán udvarából különböző utazásokat is tett, édesapjával és annak testvérével. Például Indonéziába, Burmába, Szingapúrba, Indiába és más országokba. Nagyon sok élménnyel gazdagodott – fogalmazott Gelencsér Gábor.

Honvéd Kaszinó

Élményeit egy rabtársa jegyezte le, ugyanis amikor hosszú évek után Marco Polo visszaért Velencébe, fogságba esett. Az így elkészült útinaplót – amely 1300-ban jelent meg - a világ első bestsellereként tartják számon – mondta el Gelencsér Gábor. Marco Polo 1254-ben született, egészen kisfiú volt, mikor gazdag kereskedő édesapja és fivére útnak indultak – idézte a legendás utazó életútját a kiállítás megnyitóján Jeszenői Csaba.

- 1261-ben elmentek egy hosszú útra, ahonnan aztán hazatértek, dúsan megrakodva mindenféle árukkal. A következő nagy utazásukra – elhatározták – hogy az akkor már 17 éves Marcot is magukkal viszik. Ez volt az a nagy út, ami Marco Polonak 24 évig tartott – tudtuk meg Jeszenői Csabától.

A homoktengerek vándorának emléket állító kiállítás nyitvatartási időben látogatható a Honvéd Kaszinóban március 17-ig.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.