Ki a főnök a családban? – erről is szó volt Sipos Edit palini előadásán

facebook megosztás

Segítséget nyújtanak a szülőknek a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában. Az intézmény az egész tanévet felölelő előadás-sorozatot indított, többször olyan kényes témákra is kitérve, amelyek az iskolás korosztályt érintik.

Számos olyan probléma léphet fel családon belül a gyermekek fejlődésének ideje alatt, amikor a szülő úgy érzi, szakember segítségére van szüksége. Ezért is vannak az iskolapszichológusok, a palini iskola pedig a megoldások átadása érdekében indította el az előadás-sorozatot.

- A Szülők Akadémiája egy egész tanévet átölelő programsorozat, amelynek az a célja, hogy segítsük az ide járó diákjaink szüleit. Tulajdonképpen prevenciós jelleggel jött létre. Az év folyamán már volt egy olyan előadás, amit szintén Sipos Edit tartott, „Ki volt előbb, a tyúk vagy a tojás?” címmel. A mai nap folyamán is Sipos Edit, iskolánk egykori pszichológusa „Ki a főnök a családban?” címmel tart egy nagyon érdekes előadást – tudtuk meg Kustor Zsófia Ágnestől, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola igazgatójától. 

szülő

A témaválasztás nagyon is aktuális – mondta Sipos Edit. Mint fogalmazott: napjaink egyik érdekes jelensége, hogy a szülők valahol elvesztik a saját kompetenciájukat, és az átruházódik a gyerekre.

- Ez az, amit fogalmazhatnánk úgy is, hogy a pokolba vezető út, ami jó szándékkal van kikövezve. Mindent szeretnének a szülők megadni a gyereknek, és ez nagyon sokszor határtalanná válik. És mivel nem ütköznek a gyerekek korlátba, nincsenek szabályok, nincsenek jól látható szabályrendszerek, ezért elvesznek, és maguk is kicsit vakon bolyonganak ebben a dzsungelben. Nem alakulnak ki bizonyos viselkedésformák. És ez abban mutatkozik meg, nem tudják az igényeiket késleltetni, nem tudnak várakozni, hanem most, azonnal, mindent akarnak. Tehát tulajdonképpen megrekednek egy kisóvodás pozícióban – fogalmazott Sipos Edit mentálhigiénés szakpszichológus.

A Szülők Akadémiája folytatódik még a tanévben, akkor a testképzavarokról lesz szó. A Sipos Edittel készült bővebb beszélgetésünket egy későbbi magazinműsorunkban láthatják.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.