Idén sem maradhatott el a márciusi érmebörze

facebook megosztás

Érmebörzét tartottak vasárnap délelőtt a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A programon a gyűjtőket és a hobbiérdeklődőket egyaránt várták, akiknek a vásárlás és a csere mellett számos kiállított darabot is lehetőségük volt megtekinteni.

Évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak érmebörzét Kanizsán, a rendezvény több mint két évtizedes múltra tekint vissza a városban. A megnyitón Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, aki a készpénz egyre csökkenő jelentőségéről beszélt. Farkas István elmondta, az érdeklődőknek lehetőségük volt vásárolni és cserélni, valamint számos értékes pénzhelyettesítőt is megtekinthettek, a dohánylevéltől egészen a bankkártyáig.

érmebőrze

– Általában a szervezett gyűjtők, de nem minden esetben szervezett gyűjtők, hanem érdeklődők is, a környékbeliek stb. Még a miséről is átjönnek, amikor vége a misének, itt fejezik be a délelőttöt – mondta el Farkas István, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportjának vezetője.

A magyar éremgyűjtés története egészen a 17. század végéig nyúlik vissza, azonban a mai, szervezett gyűjtés csak jóval később alakult ki.

– Az uralkodóknak meg a főuraknak nagyon tetemes, szép gyűjteménye volt és ez szépen fejlődött, fejlődött egészen a 20. század kezdetéig, ahol elkezdtek szervezetten gyűjteni. Akkor alakult meg például, az ÉKE, az Éremkedvelők Egyesülete – a mai napig fennáll. Az a művészi érmek, plakettek gyűjtőit foglalja össze. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete 1969-ben alakult. Úgy, mint a Budapesti Éremgyűjtők Egyesülete, majd ez országos organizációvá alakult – tette hozzá Farkas István.

Farkas István hozzátette, minden alkalommal sokan látogatnak el az eseményre, a létszám pedig ezúttal is megközelítette a 300 főt.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.