Idén is megméretettek a legjobb nagyrécsei borok

facebook megosztás

Megrendezte a hagyományosnak számító borversenyét a nagyrécsei önkormányzat és a Bacónak-hegyért Alapítvány. A megmérettetésen összesen 18 mintát minősített a szakmai zsűri.

A környékbeli gazdák csaknem másfél évtizede minden februárban összegyűlnek az Inkey-kastélyban, hogy próbára tegyék boraikat. Az előző években átlagban három tucat bort neveztek, most ennek a felét vitték a zsűri elé. A szervezők szerint ennek az oka a hektikus időjárás miatt kialakuló problémák mellett az volt, hogy egyre kevesebben művelik a szőlőt.

- A szőlőtermesztést nem lehet úgy, hogy otthagyom. Ott menni kell, amikor menni kell, a szőlőre vigyázni kell, ha sok eső van, a betegségekkel, és ha sok a napsütés az hozza a betegséget. Ott nincs olyan, hogy szabadságon vagyok. Sokan úgy voltak a tavalyi évben is, hogy sokan elmentek nyaralni tíz napra, mire hazajöttek elvitte a betegség a szőlőjüket - tudtuk meg Salamon Lászlónétól, Nagyrécse kulturális referensétől. 

bor

A szakmai zsűrit az elmúlt évekhez hasonlóan Förhénci Horváth Gyula, Skanecz István és Kápolnás Zoltán alkotta. A döntnökök 13 fehér, 3 vörös és 2 rozé bort kóstoltak. A gazdák közül többen visszajáró vendégnek számítanak a récsei versenyen, Tóth Árpád az elmúlt másfél évtizedben több sikert is aratott. A borász idén is gazdag kínálattal készült.

- Négy tételt hoztam a mai versenyre. Egy chardonnay-t indítottam, egy sauvignon blanc-t, illetve egy kékfrankos rozét. Mind a három friss, tehát ’23-as évjárat, és kíváncsiságból egy ’22-es furmintot is visszahoztam a bírálóbizottság elé. Ez tavaly már egyébként megmérettetett, de én úgy gondolom, hogy azóta a palackérleléssel talán még egy kicsit fejlődni tudott - mondta el Tóth Árpád borász. 

A gazdák szerint a legutóbbi évjáratban főként a savasabb borok voltak többségben. A zsűritagok öt arany-, három ezüst- és tíz bronzminősítést osztottak ki a nagyrécsei borversenyen.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.