Csőtörések: Eláztak a közterület-felügyelet irodái, a probléma nem új Kanizsán

facebook megosztás

Csőtörés okozott jelentős károkat a közterület-felügyelet Bazár udvari székhelyén. A probléma a felső szomszéd lakásban keletkezett, a hatalmas víztömeg innen folyt át a földszinti irodákba, eláztatva szinte minden felszerelést. Zakó László, a Vagyongazdálkodási Zrt vezérigazgatója elmondta, a csőrendszerek elavultsága miatt, az ilyen problémák gyakorinak számítanak Nagykanizsán.

A probléma legtöbb esetben az akár 100 évesnél is régebbi nyomóvezetékeknél jelentkezik, de a szennyvízvezetékek is tudnak sérülni – kezdte Zakó László. Bizonyos földmozgások, illetve elektronikus hibák is okozhatnak csőtörést. Emellett a régi csövek rugalmassága már koránt sem megfelelő a mai modern konyhai vagy fürdőszobai gépek működéséhez, mivel az általuk keltett nyomáshullámok akár a vezetékek elpattanásához is vezethetnek. (ide kéne a videó, hanggal) A közterület-felügyelet irodáját még múlt héten öntötte el a víz, a károk felszámolása pedig azóta is folyamatban van.

csőtörés

- Itt bokáig járt mindenki a vízben, tönkrementek az elektrotechnikai berendezések, a teljes padozat felázott, fel fog hólyagosodni és teljes festésre van szükség. Ennek a várható felújítási költsége az informatikai eszközök nélkül is 3 millió forint körül van. Nagyon sokszor a lakók jelzik, hogy valahol vízszivárgás van vagy leázási foltok keletkeznek, ez már sokszor azt is jelenti, hogy több emeletnyi lakás ázik el, aminek nagyon magas a helyreállítási költsége. Sajnos a városnak nincs erre forrása, hogy megelőzze a bajt – tudtuk meg Zakó László vezérigazgatótól. 

A csőtörés megjóslása szinte lehetetlen, de legtöbb esetben ott várható, ahol már korábban is lépett fel ilyen probléma. A közterület-felügyelet székhelyén szintén volt már hasonló eset a közelmúltban, ilyen súlyos beázással azonban nem számoltak. Munkájukat ettől függetlenül továbbra is folytatják a megszokott rendben, ideiglenesen egy másik helységben.

csőtörés

- Szerencsénk volt, mert az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal fel tudott ajánlani egy ideiglenes helyiséget szintén itt az udvarban, tehát az órás mellett vagyunk most egyelőre, ideiglenesen elhelyezve. Azokat az eszközöket, amiket meg tudtunk menteni, illetve a károsult eszközöket átszállítottuk, oda várjuk a kárszakértőt, illetve a biztosítót. Tulajdonképpen fel tudott állni úgy a felügyelet, hogy a lakosság szolgálatára tudjunk állni, tehát ugyanúgy, ahogy eddig dolgozott a felügyelet, a délelőttös és délutános műszakot tudjuk vállalni – mondta el Bakony Tamás, a Közterület-felügyelet Nagykanizsa vezetője. 

Zakó László hozzátette, az általuk karbantartott intézményekkel és épületekkel kapcsolatban napi szinten találkoznak hasonló problémákkal, amelyek mind magas helyreállítási költségekkel rendelkeznek. A vezérigazgató szerint megoldás kizárólag a rendszer modernizálásával születhetne, erre azonban nincs forrása a városnak.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.