Budaházi 70 címmel nyílt kiállítás a Plakát Házban

facebook megosztás

Budaházi 70 címmel nyílt kiállítás kedden a Magyar Plakát Házban. A tárlat Budaházi Tibor festőművész 70. születésnapjához kapcsolódik és az alkotó munkásságának legfontosabb mozzanatait foglalja össze.

Egy kiállítássorozat első állomásaként mutatkozik be Kanizsán a Munkácsy-díjas művész életútját összefoglaló gyűjtemény. A megnyitó a zeneiskola tanárainak előadásával kezdődött, majd Balogh László polgármester köszöntötte az alkotót 70. születésnapja alkalmából. Száraz Csilla elmondta, Budaházi Tibor és a Thúry György Múzeum kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, így külön öröm számukra ez az esemény.

– Ami a kanizsai kötődést illeti, ő Zalaegerszegen él. Nagyon fontos, hogy ő itt a Plakát Házban meg szokott jelenni kiállításmegnyitókon, mind a Ludvig Nemzetközi Művésztelep, mind pedig a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének a kiállításait, mint festőművész látogatja. A kapcsolat a Thúry György Múzeum és a művész úr között is innen van, innen datálódik, és most örömmel valósíthatjuk meg ezt a kiállítást, ami az ő 70. születésnapja előtt is tiszteleg – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

kiállítása

A megnyitón Kostyál László művészettörténész az alkotó jelentőségét hangsúlyozta a kortárs művészetben. Úgy fogalmazott, Budaházi Tibor a munkáival közel hozza a mai emberhez a keresztény szimbólumokat, hiszen nem a hagyományos formavilágot alkalmazza.

– Azok a jelképek, amelyek megjelennek nála, azok mindig mélyebb tartalommal bírnak. Érdemes megállni a képei előtt, hiszen az írás, a geometrikus jelek, mint a háromszög, az álló vagy a félig döntött kereszt, az andráskereszt, a kör, azok mind-mind szakrális utalásokkal bírnak. Ugyanúgy a szent figurák, amelyek nagyon gyakran multiplikálva jelennek meg, sorozatban jelennek meg, ezeknek mind olyan transzcendens utalásai és tartalmai vannak, amelyek teljesen bibliai alapon állnak – tudtuk meg Kostyál Lászlótól. 

Soha nem lettem volna festő, ha nem faluban születtem volna – idézte fel életútjának kezdetét Budaházi Tibor. A festőművész kiemelte, szülőfaluja, Kőszegremete nagy hatással volt a művészetére, hiszen számos híres alkotó származik onnan. Hozzátette, ez a kiállítás a pályája legmeghatározóbb részleteit mutatja be.

kiállítás

– Egy irányelvem van. Az, hogy szabadon tudjak dolgozni. Eléggé öntörvényű ember vagyok, mások annak tartanak, tehát én úgy szeretem ezeket a dolgokat csinálni, hogy látszódjanak ezek a munkák, akármennyit szenvedek én, míg megcsinálom, de olyannak tűnjenek ezek a munkák, meg azt sugározzák, hogy ezek könnyedek. Nem izzadságszagúak, hanem szépek. Pont, ami fontos a művészetben szerintem, hogy legyen benne meg a harmónia – mondta el Budaházi Tibor, Munkácsy-díjas festőművész. 

A kiállítás május közepéig látogatható, keddtől szombatig, 10 és 17 óra között a Magyar Plakát Házban, míg március 15-én ingyenesen megtekinthető. A témával bővebben foglalkozunk kulturális magazinműsorunk későbbi adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.