Az Erdők nemzetközi napján idén is bővült az időspirál

facebook megosztás

Bükk csemetével bővült a Csónakázó-tó melletti időspirál. A Zalaerdő Zrt. minden esztendőben elülteti az adott év fáját, így hívva fel a figyelmet a természet, az erdők és a fafajok védelmére.

Az év fája mozgalom 1996-ban indult, azóta lehet szavazni, 2013-tól már online felületeken is. A beérkezett voksok alapján egy kuratórium hozza meg a végleges döntést, 2024-ben a közönséges bükkre esett a választás. 

- A cél az, hogy évről évre felhívjuk a figyelmet egy-egy őshonos, Magyarországon fellelhető fafajra, ami aztán az év folyamán különféle sajtóorgánumokban, rendezvényeken vissza-visszatérve különböző szempontok alapján tematizálja az Országos Erdészeti Egyesületnek, az erdészeti szakmának a megjelenését – tudtuk meg Varga Attilától, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. 

bükk

A bükk az elmúlt években kiválasztott fafajokhoz képest más, hiszen sokkal dominánsabb és sokkal nagyobb egyedszámban jelenik meg a zalai és a magyarországi erdőkben. Könnyen felismerhető, akár már óvodás korban el lehet sajátítani a magasra növő, szürke, sima kérgű faj jellegzetességeit – fogalmazott Varga Attila.

- Volt idő, amikor a bükkfa fajt 100-150 évvel ezelőtt nem igazán tudták mire használni, talán faszén égetésre. Aztán ahogy a technológia fejlődött, az építőipar és a bútoripar is felfedezte, nagyon kedvelt, szezonálisan divatfafaj tud lenni, a maga homogén, egységes fehér színével – mondta el Varga Attila. 

Az erdők nemzetközi napja alkalmából tartott rövid ünnepség után el is ültették a bükk csemetét az időspirálon.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.