Mintegy 100 milliós fejlesztés valósult meg a kanizsai kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán

facebook megosztás

Csaknem 100 millió forint értékben érkeztek fizioterápiás eszközök a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályára. Brünner Szilveszter főigazgató a ma délutáni sajtótájékoztatón kiemelte, az osztály mintegy két évtizedes történetében nem volt példa hasonló nagyságrendű fejlesztésre.

Az ország egyik legmodernebb mozgásszervi rehabilitációs létesítményeként 2006-ban készült el a kanizsai osztály épülete. Az azóta eltelt majdnem húsz évben a rendelkezésre álló eszközöket maximálisan kihasználtuk – mondta el Brünner Szilveszter. A főigazgató hozzátette, a fejlesztés egy Európai Uniós pályázat által valósult meg és a tavalyi év végén érkeztek meg azok az eszközök, amelyek az osztályon évente átlagosan kezelt több mint 700 fekvő-, valamint csaknem 110 ezer járóbeteg ellátását segítik elő.

rehab

– Hatalmas volumenű fejlesztésnek számít, hiszen az elmúlt 20 évben nem volt módunk ilyen mértékű műszerbeszerzésre. Mindig próbáltuk javítgatni, minimálisan cserélgetni az elromlott műszereket, de komoly eszközfejlesztés az elmúlt évtizedekben nem volt. 2006-ban, amikor épült ez az osztály, akkor egy komoly fejlesztés volt, azóta nem volt lehetőségünk ilyen mértékű fejlesztést végrehajtani – mondta el Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

Az osztályon balesetből származó sérülések mellett többek között az agyi érbetegségeken, sztrókon, agyvérzésen és agylágyuláson átesett betegek rehabilitációja is zajlik. Fliszár Mária osztályvezető elmondta, nagy előrelépést jelentenek az ellátásban az új eszközök.

rehab

– Az ízület-bemozgató készülékből vagy a nyirokmasszázs-készülékből is egy-egy állt rendelkezésünkre. Az ízület-bemozgató készüléket elsősorban az osztályos betegeknek a rehabilitációjához használtuk, addig a nyirokmasszázs-készülék inkább a fent járó, járóbetegek ellátásában került alkalmazásra, így viszont kibővült az ellátottak köre, mert most hat készülékkel tudjuk a nyirokmasszázs-kezeléseket végezni akár a járó- akár a fekvőbeteg-ellátásban – fogalmazott Fliszár Mária, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa. 

Fliszár Mária hozzátette az eszközbővülés egyrészt csökkenti a várakozási időt, másrészt jóval több beteg ellátását teszi lehetővé.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.