Kismadarak a raktérben

facebook megosztás

Autóval, összezsúfolt ketrecekben próbált egy bolgár férfi Hollandiába vinni 100, különböző díszmadarat. Néhány állat már az utazás közben elpusztult.

A pénzügyőrök egy bolgár autót kísértek ki rutinellenőrzésre a pákozdi pihenőhelyre. A sofőr azt mondta, hogy bejelenteni való árut nem visz magával, de munkatársaink a kocsi átvizsgálása mellett döntöttek. A csomagtartóban egymásra pakolt, zárt műanyag dobozokban különféle díszmadarat találtak összezsúfolva. A járművezető az állatokhoz semmilyen okmányt nem tudott bemutatni. A pénzügyőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy a díszmadarak mindegyike jelöletlen, fajtájukat tekintve többféle sivatagi pinty, vöröshomlokú csicsörke, sivatagi pirok, kövi veréb, tengelicek és magvágó-félék. A sofőr azonnal lemondott a madarak tulajdonjogáról. A rendkívül rossz állapotban lévő, törékeny állatokat a hatósági állatorvos a sukorói Vadmadárkórházban helyezte el, ahol jelenleg is küzdenek a karanténba helyezett madarak életben maradásáért. A víz nélküli hosszú utazás, a változó páratartalom és a nem megfelelő szállítási körülmények miatt már a beszállítás után több mint 20 madár hullott el.

A tengelic Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke 25 ezer forint, a faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel.

facebook.com/NAVprofil

(Borítókép: NAV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.