Kibeszélő: Ki kaphat bérlakást Kanizsán?

facebook megosztás

Az önkormányzati bérlakásokról, azok kiadásáról és a hozzájuk köthető civil szervezetekről lesz szó a Kibeszélő című magazinműsorunk mai adásában. Tar Mihály vendégei voltak Berta Krisztián és Schauta Marcell önkormányzati képviselők, valamint Zakó László, a NKVG Zrt. vezérigazgatója.

Két héttel ezelőtt kezdett el foglalkozni a Kanizsa Médiaház – a Kanizsa Televízióban és a Kanizsa Újságban is – a Civil Alap helyi győzteseivel. Ezek után került ismét képbe az Élet Szolgálat Egyesület, amelynek az önkormányzati tulajdonú ingatlanbérlését, annak jogosságát többen megkérdőjelezik.

- Ez a rendeletben is benne van, nem kell ezért majd úgymond futkároznom, Zakó úrral ebben egyeztetni fogok, hogy igenis nézzük át – amit ők el is végeznek évente –, hogy az adott bérleményekben laknak-e. Ez morális kérdéseket vet fel. Engem hidegen hagy, éppen kiről van szó. Az a fontos, hogy egy ingatlan, ami tényleg arra a célra van, hogy segítsünk a kanizsai polgároknak, azt lakják vagy sem – fogalmazott Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

Kibeszélő

Az önkormányzati bérlakások megpályázásához több feltételnek kell megfelelni – mondta Schauta Marcell. A Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke leszögezte: a pályázaton bárki indulhat.

- A Humán és Hatósági osztály egyfajta szempontrendszer szerint tesz ajánlást az előterjesztésben. Ez sok esetben hasznos. Ha valaki végiggondolja, 100 fölötti pályázat esetén ez több tucat papír, ha a korábbi pályázatokról beszélünk, ezt több ezer oldal. Tehát ők ezt egy hónap alatt dolgozzák fel. Általában a legtöbb pályázót ismerik, többször találkoztak velük ügyfélfogadáson, és ők alakítanak ki egyfajta szempontrendszert, amit át szoktunk beszélni - tudtuk meg Schauta Marcelltől. 

A bérlemények ellenőrzése a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. feladata. A szóban forgó lakással kapcsolatban a bérbeadónak, azaz az NKVG Zrt-nek nem volt problémája. Az elvárás a bérlő felé ugyanis az, hogy határidőre fizesse a bérleti díjat, a közműszolgáltatók felé ne halmozzon fel tartozást és olyan életvitelt folytasson a lakásban, ami az elvárásoknak, a társadalmi morálnak megfelel – hangsúlyozta Zakó László.

- A neve10:13-ett lakáson nincs tartozás. És a bérleményre visszatérve, a rendelet évi egyszeri bérlemény-ellenőrzést ír elő, jegyzőkönyvezve. Mi 1050 lakást adunk aktívan bérbe, e felett még vannak a felújításra váró lakások. A jelenlegi létszámunkkal és az üzleti tervben megfogalmazottak alapján, fizikailag képtelenség évente 1050 lakást ellenőrizni – mondta el Zakó László, az NKVG Zrt vezérigazgatója. 

Az NKVG Zrt. kollégái évente minimum egy alkalommal, a vízóra-leolvasáskor találkozhatnak a lakókkal. A témával mai Kibeszélő című magazinunkban részletesen foglalkoztunk. Az adás már elérhető a Youtube-csatornánkon.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.