Gyömbérszirup: mire jó, és hogyan lehet otthon elkészíteni?

facebook megosztás

A gyömbér egyik nagy előnye, hogy koncentrált formában találhatóak benne a gyógyító hatóanyagok, így kevés is elegendő belőle ahhoz, hogy a kedvező hatásait élvezhessük.

A gyömbér évszázadok óta alkalmazott gyógynövény is, melyet főként a gyomorbántalmak ellen javasolnak, de a különböző felső légúti fertőzések elleni küzdelemben is hasznos segítőnk lehet.

Mire jó a gyömbérszirup?

A gyömbérszirup kiváló házi gyógymód megfázás, influenza, torokfájás, láz, hányinger, hányás és gyomorfájás esetén, mivel gingerolt, chogaolt és zingeront tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hányáscsillapító és köptető tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mutatunk is néhány gyömbérszirup receptet, ami egyszerűen elkészíthető otthon akár természetes gyömbérgyökérből vagy annak porított formájából is, és csak citrom, méz kell hozzá - esetleg fahéj hozzáadásával erősítheti a hatását.

Fontos azonban, hogy a gyömbérszirup nem helyettesíti az orvosi kezelést, és csak kiegészítésként használható a tünetek enyhítésére a gyógyulás során.

A gyömbérszirup gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns, lázcsillapító és hányáscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért számos esetben alkalmazható, például:

1. Megfázás, nátha, torokfájás

A gyömbérszirup kiváló házi gyógymód megfázás, influenza vagy torokfájás esetén. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai révén segíthet enyhíti a fájdalom és a kellemetlen érzés tüneteit. Ezenkívül a gyömbér antioxidáns hatású, ami csökkenti a sejtkárosodást, és segít javítani az immunrendszer működését, és javítja a szervezet fertőzésekre adott válaszát is.

2. Lázcsillapítás

A gyömbérszirupot láz esetén is bevethetjük segítőként. A gyömbér tea még jobb ilyenkor: izzaszt, segít levinni a lázat és kiírtani a kórokozókat a szervezetből. A teához egy kiskanálnyi reszelt gyömbért öntsön le egy bögrényi forró vízzel. Nagyjából 15 percnyi pihentetés, áztatás után fogyasztható.

3. Köhögés, asztma vagy bronchitis

Köptető és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a gyömbérszirup segíthet a nyálka eltávolításában és a légutak gyulladásának csökkentésében, enyhítve a köhögést és segítve az asztma vagy hörghurut kezelését.

4. Ízületi gyulladás vagy izomfájdalom

A gyömbérszirup gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító tulajdonságainak köszönhetően segíthet csökkenteni a sejtkárosodást és a fájdalmat az ízületekben és az izmokban - jó természetes megoldás ízületi gyulladás vagy az izomfájdalom esetén is.

5. Hányinger és hányás

A gyömbérszirup hányáscsillapító hatású, segít csökkenteni a terhesség, a kemoterápiás kezelések vagy a műtét utáni első napokban gyakran fellépő hányingert és hányást, valamint javítja a gyomorégés és a rossz emésztés tüneteit.

6. Gyomorégés, rossz emésztés

A gyömbérszirup jó választás a gyomorégés vagy rossz emésztés ellen ismert házi gyógymódok közül, mivel gyulladáscsökkentő és hányáscsillapító tulajdonságokkal is rendelkezikamelyek csökkenthetik a gyomorsavasságot, mérséklik a gyomorirritációt, valamint az ilyen helyzetekben fellépő hányingert.

7. Fogyás, diéta

A gyömbérszirup termogén tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy felgyorsíthatja az anyagcserét és serkentheti a testzsír elégetését, így a fogyás elősegítésére is használható. A mértéket azonban tartsa be, hiszen az egyik hozzávalója épp a kalóriadús méz!

Hogyan lehet gyömbérszirupot készíteni?

A gyömbérszirup egyszerűen és könnyen elkészíthető házilag, otthon. Használhat hozzá gyömbérgyökeret,m vagy porított gyömbért is. Méz, propolisz, fahéj vagy citrom hozzáadásával még többet nyer, hiszen egyéb jótékony tulajdonságokkal is felturbózhatja a szirupot, és gyömbér jellegzetes csípús-keserű íze is megszildül kissé.

Egyszerű gyömbérszirup

Ez a szirup természetes gyömbérgyökérrel vagy porított gyömbérrel készíthető. Érdemes használni köhögés, influenza, megfázás, hányinger és hányás, láz ellen - diéta, figyőkúra esetén is jó szolgálatot tehet.

Hozzávalók:

  • 25 g friss, hámozott gyömbér, szeletelve (vagy 1 evőkanál porított gyömbér);
  • 1 csésze barna cukor;
  • 100 ml vizet.

Elkészítése:

  1. Forraljuk fel a vizet a cukorral, kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
  2. Fontos, hogy ne forraljuk túl sokáig, nehogy a cukor karamellizálódjon.
  3. Kapcsoljuk le a tűzről, és adjuk hozzá a gyömbért.
  4. Naponta háromszor 1 teáskanál fogyasszon belőle.

A teljes cikk itt olvasható. 

Forrás és kép: egeszsegkalauz.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.