Fontos levelet kapnak az egészségpénztári tagok a banktól

facebook megosztás

Már készíthetik nyilatkozatukat az egészségpénztári tagok a befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítésről. Az OTP Egészségpénztár 2024. január 31-ig kiküldte az adóigazolásokat minden pénztártagnak. Ezek az igazolások tartalmazzák a 2023. évi adó-visszatérítésre jogosító tételeket, amiből pontosan megtudhatják, hogy mennyi visszatérítésre jogosultak a tavalyi befizetések alapján.

Egész évben gyűlnek az egészségünkre fordított kiadások, melyek Egészségpénztári tagként elszámolhatók és értékes segítség a pénzügyi tervek megvalósításában a tavalyi befizetések után visszaigényelhető adó. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy lehetőségük van kiválasztani, hogy melyik pénztári számlájukra kérjék az adó-visszatérítést. Az Egészségpénztári számla esetében az összeg azonnal felhasználható.

Az adó-visszatérítés lehetőségével bárki élhet, akinek a tárgyévben van befizetett személyi jövedelemadója, nincs 1000 forintot meghaladó adótartozása, továbbá a 2023-as évről szóló bevallásában rendelkezett a pénztári befizetések kedvezményéről. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, az egyéni és munkáltatói befizetések után 20%-os, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítést lehet igényelni.

A pénztártagoknak ügyelni kell rá, hogy megfelelően jelöljék az adóbevallás nyomtatványán, hogy melyik pénztárra kérik az adó-visszatérítést. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül (de legkorábban 2024. március 1-től) utalja át a Pénztárhoz a visszatérítést, amit a pénztártag egészségpénztári számláján jóváírnak. Ha valaki nem módosítja a NAV által készített bevallás tervezetet 2024. május 21-ig, úgy a hivatal tervezete lesz a hivatalos adóbevallása, ezért is érdemes minél előbb elkészíteni a nyilatkozatot.

„Az nagyon fontos, hogy a visszatérítés nem jár alanyi jogon, ezt a pénztártagoknak egyénileg kell igényelniük, különben elveszik. Bízom abban, hogy minden pénztártag él a lehetőséggel, hiszen ez akár fejenként 150 ezer forintot is jelenthet számukra.” – mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója, aki azt is kiemelte, hogy:

Figyeljenek a határidőkre! Ha valaki nem kapta meg időben az igazolást a Pénztártól, jelezze! Mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk a tagoknak ebben a folyamatban és a visszatérítés által, az idei évben is rendelkezésükre álljon az egészségükre fordítható keret.

penzcentrum.hu

(Borítókép: grantis.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.