A hentesüzletek is érzik a böjti időszak hatását

facebook megosztás

A húsboltok forgalmán is érződik a böjti időszak. Az általunk megkérdezett tulajdonos szerint a péntekekre 30 százalékkal kevesebben vásárolnak tőle, mint a hét többi napján.

A nagyböjti időszak február 14-én, hamvazó szerdával vette kezdetét. Ilyenkor a vallási hagyományok szerint az emberek 40 napig nem esznek húst, a szokás az évek alatt átalakult arra, hogy a 14 és 60 év közöttiek péntekenként vonják meg maguktól az állati eredetű termékeket. Horváth Tamás üzlettulajdonos úgy fogalmazott, a forgalom-visszaesést ilyenkor előre kalkulálják, de a többség általában csak pénteken nem eszik húst, mindössze egy-két ember van, aki a szigorú böjti szabályokat tartja.   

- Most ezt így nem lehet megmondani, mert azért vásárolnak, hiszen hétvégére veszik a húst péntekenként. Csak hallomásból hallom, ahogy mondják, hogy nem fogyasztanak. Hétvégére még mindig jobban vesznek az emberek. Azon nem vesszük észre - tudtuk meg Horváth Tamástól, a Csülök Húsbolt tulajdonosától. 

böjt

Stábunk a nagykanizsaiak véleményére is kíváncsi volt a böjti időszakkal kapcsolatban. Az általunk megszólított és nyilatkozó lakosok többsége úgy véli, ma már kevesebben böjtölnek a világ változásai miatt, ők azonban neveltetésük miatt tartják, hogy péntekenként eltekintenek a húsfogyasztástól.

- Így nevelődtem. Gyerekkoromtól ezt láttam a szüleimtől és úgy gondolom, hogy ettől nem leszünk sem többek, sem kevesebbek, hogyha ezt betartjuk - mondta el Gyarmatiné Sonkoly Erika.

Vukics Márta úgy gondolja, a böjt nemcsak a húsról való lemondásról, hanem az ünnepre való készülődésről is kellene, hogy szóljon.

- Most már, ha az ismerősi körömet is nézem, egyre kevesebben tartják a szigorúan vett nagyböjtöt. De a böjt nemcsak arról kell, hogy szóljon, hogy most mit eszünk és mit nem eszünk meg, hanem a testi megújulás mellett egyfajta lelki megújulást is jelenthet. Ebből a szempontból úgy gondolom, hogy mindenképpen szükséges - tette hozzá Vukics Márta.

A böjti időszak hivatalosan nagyszombaton zárul, ami idén március 30-án lesz. A kanizsaiak böjtölési szokásaival bővebben foglalkozunk Megkérdeztük című műsorunk szombati adásában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.