A fehér tea jótékony hatásai

facebook megosztás

Miért hívjuk szűzteának azt az italt, ami korábban csak a császárok kiváltsága volt? Miért hatásos a fogyókúra során, és hogy gátolja az öregedést? Az egyik legkülönlegesebb tea ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mutatjuk, miért.

A fehér tea kedvező hatásairól több mint 4700 éve, felfedezése óta vannak írásos feljegyzéseink. Termőterülete szinte teljes egészében Kínára koncentrálódik. Alapanyaga a teabimbó, de a bimbó alatti első levél is felhasználható. A teaszüret csak az év két napján lehetséges, ezért különlegesség. Ez az a tea, amely a legkevesebb feldolgozáson megy keresztül, sodrás nélkül, ezért szűzteának is nevezik. A tealeveleket forró, kb. 70 °C-os vízzel kell leönteni, az ital 5 perc áztatás után fogyasztható. Elnevezése a főzet színétől származik. Régen a fehér tea fogyasztása csak a császárok kiváltsága volt, ezért nevezik imperialnak is, ami császárit jelent. A fehér teáról azt tartották, hogy halhatatlanná fog válni tőle, aki ezt issza.

8 ok, amiért megéri fogyasztani

  1. Egyes kutatások szerint a fehér tea 100 %-kal hatékonyabb és háromszor annyi polifenolt tartalmaz, mint a zöld tea. Ezek az anyagok a szervezet védekező rendszerét támogatják, erősítik az immunrendszert, antibakteriális hatásúak, segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, amelyek a daganatos sejtek kialakulásáért, az öregedésért és fertőzésekért is felelősek.

     
  2. Segít az egészséges és fiatalos bőr fenntartásában. A tea használata antioxidáns tulajdonságai miatt ajánlott, amelyek segítenek a sérült bőr gyors helyreállításában, és az ultraibolya fény káros hatásaival szemben is.

     
  3. A teában a polifenolok, a flavonoidok és a tanninok jelenléte gátolja a különféle baktériumok növekedését, fluorid tartalma hatásos lehet a fogszuvasodás kockázatának csökkentésében, és a szájsebek kialakulását is megakadályozza.

     
  4. Egy kutatás szerint a fehér tea bevitele enyhíti a cukorbetegség tüneteit, például a túlzott szomjúságot, a nem megfelelő vércukorszintet és a megnövekedett inzulint.  

     
  5. A flavonoidokban gazdag teafogyasztás csökkentheti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gátolja az érelmeszesedést.

     
  6. Magas kathekin tartalma szabályozza a koleszterin szintet, és vérnyomáscsökkentő hatású.

     
  7. Koffein tartalma segíti az emésztést, a kiválasztást, valamint hatékony a fogyókúra alatt is, ugyanis csökkenti az éhségérzetet, és megakadályozza az új zsírsejtek keletkezését.

     
  8. Alacsony a nátriumtartalma, magas káliumtartalma segíti az egészséges izomműködést. A nyomelemek közül a nikkel, a króm, a mangán és a vastartalma kiemelkedő.

termalfurdo.hu

(Borítókép: tea.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.