12. alkalommal tartottak felolvasómaratont Wass Albert tiszteletére

facebook megosztás

12. alkalommal csatlakozott a Wass Albert felolvasómaratonhoz a Thúry Vitézlő Oskola. A 25 órás program célja - az író emlékének fenntartása mellett – a magyarságtudat erősítése, valamint, hogy újjáélessze a közösségi olvasást és az irodalmi művek szeretetét.

Stábunk ottjártakor már több mint 20 órája virrasztottak az önkéntes résztvevők. Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője elmondta, ugyan egyre nehezebb külsősöket bevonni, az Oskola oszlopos tagjai mindig lelkesen állnak a feladathoz. A kicsivel hosszabb, mint egy napig tartó rendezvényen számos témájú és hangulatú mű előkerült, olykor pedig a résztvevők saját történeteiket, tapasztalataikat is megosztják egymással.

- Wass Albert egy erdélyi író volt, aki a háborút követően emigrációba kényszerült, és a legszebb és leghazafiasabb művei akkor születtek. Azt gondolom, hogy a mi hazafiasságunkat, a mi magyarságtudatunkat az ő versei, művei által jobban meg tudjuk élni, jobban meg tudjuk keresni. Azt hiszem, úgy vélem, sőt vallom, hogy Wass Albert egy kulturális kapaszkodó itt nekünk a Kárpát-medencében – mondta el Vörös András. 

oskola

Vörös András hozzátette, tapasztalatból is jól tudja, hogy a fiatal korosztály érdeklődésének középpontjában sok esetben nem az irodalmi művek és a hagyományőrzés áll, éppen ezért próbálják népszerűsíteni a hasonló eseményeket, hogy az olvasás szeretete visszaépüljön a mindennapokba.

- A fiatalok már nem úgy olvasnak, mint a szüleik generációja. Mi láthattuk a szüleinknél, hogy olvasnak, ők ezt már kevésbé látják a saját szüleiknél, jellemzően azért, mert itt a digitális korszakban a telefonon való egymással való kapcsolattartás, illetve a cikkek, hírek vagy akár regényeknek az olvasása a jellemző, de az mégsem könyv. Az emberek nem biztos, hogy annyi könyvet vásárolnak manapság, mint régebben, így a gyerekek előtt nincs olyan példa. Ezért úgy gondolom, hogy az ilyen eseményeknek hírét kell vinni a fiatalok körében is, hogy olvasni jó, olvasni érdemes - fogalmazott Vörös András. 

A Thúry Vitézlő Oskola legközelebb április 5-én és 6-án, a Thúry Portyán várja a hagyományőrzés és a történelmi múlt felelevenítése iránt érdeklődőket.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.