Immunrendszerük téli erősítői a déligyümölcsök
Vitaminok, ásványi anyagok és rostok széles választékát tartalmazzák, amelyek kedvezően hatnak szervezetünkre.
A téli időszak fokozott kihívások elé állítja a szervezetünket. A hidegebb napokra ezért a téli szezon legegészségesebb immunerősítő gyümölcseit szedtük csokorba. A következő déligyümölcsök lehetnek segítségünkre a következő hetekben, írta honlapján a Greendex.
Hosszú az út a tányérunkig
A trópusi, szubtrópusi éghajlaton élő növények terméseit a távolság és a hosszú szállítási idő miatt nem érett állapotban szüretelik. A déligyümölcsök fogyasztható állapotukat a szállítás célpontjában, jelen esetben hazánkban érik el. Ezáltal tápanyagtartalmuk kisebb, mintha termőhelyükön éretten és frissen fogyasztanánk őket.
A gyümölcsök egészséges táplálkozásunk fontos részét kell, hogy képezzék, mivel vitaminok, ásványi anyagok és rostok széles választékát tartalmazzák, amelyek kedvezően hatnak szervezetünkre. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány déligyümölcsöt, amelyek nemcsak finomak, de az immunrendszerünket is erősíthetik a hideg napokban.
Citrom
- A citrom örökzöld fáján egyidejűleg van virág, éretlen termés és érett gyümölcs.
- A gyümölcs egész évben értékes C-vitamin-forrás, és jelentős a B1-vitamin-tartalma is.
- A citrom nyersen limonádénak elkészítve vagy tea ízesítésére a legegészségesebb.
- A téli szezonban készíthetünk belőle szörpöt, natúr citromlevet vagy akár dzsemet is.
Lime
- A zöld citrom vagy – ahogy sokan ismerik – a lime kiváló C-vitamin-forrás, így a téli időszakban bátran fogyaszthatjuk immunrendszerünk erősítésére.
- Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Grapefruit
- A grapefruit számos jótékony hatást fejt ki a szervezetre.
- A-, B-, C-vitamint és béta-karotint is tartalmaz.
- Ezenkívül rost, kálium, folsav, kalcium és magnézium, valamint megannyi antioxidáns található a gyümölcsben.
- Magas rost- és pektintartalma miatt hatékonyan segíti az anyagcsere-folyamatokat.
Kivi
- Bár nem tartozik a klasszikus déligyümölcsök közé, a téli szezon igazi vitaminbombája.
- Nagy mennyiségben B-, C- és K-vitamint, valamint természetes antioxidánsokat.
- C-vitamin-tartalma nagyon magas.
Narancs
- A tél egyik, ha nem a legnépszerűbb déligyümölcse a narancs, amely nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint.
- Csökkenti a téli depresszió tüneteit is.
- A narancs tele van antioxidánssal.
- Továbbá kiváló gyomorerősítő, emésztésserkentő, étvágyjavító és vértisztító gyümölcs.
Mandarin
- Magas a C-vitamin tartalma.
- Már két darab mandarin is fedezheti szervezetünk napi C-vitamin-igényét.
- Frissen facsart leve pedig remek napindító vitaminkoktél lehet.
Banán
- Az egyik legnagyobb tápértékű déligyümölcs.
- Magas szénhidráttartalmának egy része érett állapotban is keményítő marad, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
- Kiemelkedően nagy a B1-vitamin-, a folsav-, a biotin-, a kálium-, a magnézium- és a cinktartalma.
- A népszerű gyümölcs energiatartalma viszonylag magas.
- Télen remek választás a legyengült szervezet számára.
Ananász
- Az ananász a téli hideg hónapokban az egyik legjobb immunerősítő déligyümölcs.
- Különösen gazdag C-vitaminban.
- Tartalmaz egy enzimet, a bromelint, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését.
Mangó
- A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, továbbá rostot és karotint.
- Védi a légutakat.
- A-vitamin-tartalma a szemre hat jótékonyan.
- A benne található B-vitamin nyugtatja az idegeket, és fokozza az izomépítést.
Gránátalma
- A legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.
- Magas B1-, B2- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően igazi szuperélelmiszer, amely kalciumban, foszforban és ellagsavban is rendkívül gazdag.
- Elősegíti a szervezet védekezését a szabadgyökökkel szemben, emellett az öregedés folyamatát is késlelteti.
Avokádó
- Az avokádó olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben.
- Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
- Fontos B-, C-, E- és A-vitamin-, kalcium-, kálium- és magnéziumforrás.
- Magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.
- A többi déligyümölcstől eltérően magas a zsírtartalma.
- Elsősorban nyersen fogyasztható, de saláták ízesítésére és krémek készítéséhez is felhasználható télvíz idején.
Datolya
- Termése szilva alakú és kifejezetten édes.
- A préselt datolyának nagy a szénhidráttartalma, ezért az energiatartalma is magas.
- C- és B1-vitamint egyaránt tartalmaz.
- Európában szárítva kerül a boltok polcaira, így hazánkban is ebben a formában fogyasztható.
sokszinuvidek.24.hu
(Borítókép: pexels.com)