Egy helyesen élő közhely: senki ne vegye fel, ha rejtett számról hívják!

facebook megosztás

A téma nem új, de aktuális: mára a vezető bűntények közé kerültek az online csalások. Ezeknek mondhatni előfutára a titkosított számról érkező hívás. Nemrégiben olyan állítások keringtek a világhálón, miszerint ilyen esetekben is érdemes felvenni a telefont, hiszen a rendőrség vagy a mentők is kereshetnek. Ez azonban téves információ.

Tóth Lászlóval, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetőjével beszélgettünk az ügyben, aki kezdésnek leszögezte: a rendőrség és a mentőszolgálat sem hív soha senkit vissza ismeretlen számról, ha mobilról jön a visszahívás, a számot mindig kijelzi, de ha vonalas számról, ez akkor is így van. – Felhívom mindenki figyelmet, hogy célszerű nem felvenni az ilyen hívásokat. Gyakran csalás lakozik mögöttük, előfordul, hogy online csalás áldozatává is válhat valaki, ha nem kellően körültekintő. Ha valaki annyira sem tisztel minket, hogy a számkijelzést bekapcsolja, akkor nincs szükségünk a hívás fogadására. Gyakran alkalmazzák ezt marketingcégek is, ők pedig az időnket rabolhatják – fogalmazott a szakember.

Idén több szervezettel együttműködve folytatja az online csalások elleni kampányát a rendőrség, hiszen az ilyen esetek száma rohamosan nő. Ráadásul, mint azt Tóth László kiemelte, a csalók folyamatosan fejlődnek, így sok estben nincs szükség a számuk elrejtésére, hiszen képesek a kiszemelt áldozat bankjának számával telefonálni. – Minden esetben megpróbálják a személyes adatainkat kiszedni. A születésin túl, még a bankkártyánkhoz a fizetési adatainkat is próbálják megszerezni. Egy internetes eszköz segítségével le tudják generálni a saját bankunk hívószámát. Éppen ezért, minden olyan esetben, amikor személyes adatot próbálnak tőlünk kiszedni, akkor azonnal szakítsuk meg a hívást. A PIN-kódunkat, a bankkártyánk számát pedig pláne nem szabad kiadni telefonon. Sajnálatos módon elterjedtek azok a csalások, amikor banki alkalmazottnak adják ki magukat a telefonos csalók. Ezeknek a módszereknek még mindig elég gyakran esnek áldozatul Zala vármegyében is. Ennek az alapja mindig egy adathalászat, amikor nagyon gyakran mobileszközön keresztül szerzik meg az adatokat. Nemcsak a hívásokra kell azonban figyelni, hanem arra is, hogy az internetes levelezésünk milyen módszerrel történik – hangsúlyozta az alosztályvezető.

S végül még egy közhely, amely nem mellesleg egy magyar mondás: Más kárán tanul az okos. Tanuljanak olvasóink is, hiszen nem kell messze menni szomorú példáért. Nemrég egy zalai polgár adatait szerezték meg a fent bemutatott módszerrel, majd így vitték el 29 millió (!) forintját.

MIKÓ-BARÁTH György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.