Színházi misszió- János vitéz Nagykanizsán

facebook megosztás

Vidnyánszky Attila rendezésében készült a darab nagyszínpadi verziója a Nemzeti Színházban, és az akkori egyetemi osztályával ebből elkészített egy rövidített változatot, annak érdekében, hogy az előadást a kisebb befogadóképességgel rendelkező intézményekbe is el tudják juttatni. Horváth Márk, a darab főszereplője elmondta, nagyon sokat jelent neki ez a misszió, és maga János Vitéz karaktere is. Ahogy sokan mások, ő is kisiskolásként ismerkedett meg a művel.

- Én azt gondolom, hogy nagyon menő János Vitéznek lenni, és remélem, hogy a nézőtéren ülő gyerekek is ezt gondolják amikor néznek engem, vagy olvassák a művet. A közös tulajdonság Jancsiban és bennem, hát mindkettőnkben van egy ilyen lazaság, de ugyanakkor egyfajta keménység is, mindketten bele tudunk állni a dolgokba, illetve én is azért eléggé szeretem a szerelmet, hogyha úgy adódik az élet – mondta Horváth Márk színész.

Vas Judit Gigi alakítja a női főszereplőt, Iluskát, aki az eredeti műtől eltérően végig jelen van a történetben, egyfajta külső szemlélőként követi végig Jancsi kalandjait. A megkérdezett színészek szerint a darab igazi különlegessége, hogy aktívan bevonja a nézőket az előadásba.

- A beavatási színház formanyelvén keresztül, tehát kapcsolatot teremtve a nézőkkel, kommunikálva velük, játékra hívva őket, a színházi paletta műfajából jelennek meg, mint például a bábszínházból is elemek, ezért ez egy játékosan és könnyen érthető műfaj a gyerekek számára is – hangsúlyozta a színésznő.

A két főszereplő abban egyetértett, mi a mű fő mondanivalója: az igaz szerelem mindent túlél, és a világ összes gondjára gyógyírt jelenthet.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.