A tulajdonost terheli a felelősség az omladozó épületek esetén

facebook megosztás

Komoly bajba kerülhet bárki, akinek házáról vakolat, faldarab, virágcserép esik le és talál el valakit.  Néhány héttel ezelőtt a Deák tér egyik patinás épülete rongálódott meg miután leszakadt róla egy jókora faldarab. A jogászok szerint ilyen esetekben a törvény mindig a tulajdonost nevezi meg felelősnek. A belvárosban több, elöregedett épület esetében is problémát jelent a vakolathullás.

Augusztus 26-án éjjel szakadt le a Deák tér 10. szám alatt álló ingatlanról egy többkilós faldarab. Az eset éjszaka történt, így szerencsére nem sérült meg senki a lehulló elem miatt. Információink szerint a közösképviselő néhány napon belül intézkedett a javítással kapcsolatban. A Polgári Törvénykönyv külön kategóriában foglalkozik az ilyen károkhoz kapcsolódó felelősséggel. Ha egy ilyen esetben valakit eltalálnak a lehulló darabok, az komoly büntetőjogi következményekkel járhat a tulajdonosra nézve.

– Az épület egyes darabjainak lehullásával okozott kárért az épület tulajdonosa a felelős. Ez a felelősség azonban nem korlátlan, ugyanis ha az épület tulajdonosa bizonyítja, hogy az építkezésre és a karbantartásra vonatkozó szabályokat nem sértették meg és, hogy a károk megelőzése érdekében nem járt el felróhatóan, a tulajdonost nem terheli kártérítési felelősség – tájékoztatta stábunkat Rinfel János ügyvéd.

A Deák téri esetet megelőzően a Kanizsa Médiaház szerkesztőségének épületét is omlásveszély sújtotta. Akkor a 110 éves Rothschild-házról fél négyzetméteres darabok potyogtak le, a problémát napokon belül orvosolták a Vagyongazdálkodás szakemberei. Személyi sérülés ebben az esetben sem történt, ám fontos hangsúlyozni, hogy még a munkavégzés során fellépő hibák esetén is a tulajdonost terheli a felelősség.

– Az épület tulajdonosa felel akkor is a kárért, ha az általa megbízott építési vállalkozó vagy karbantartásvégző hibát követett el és ezen nem megfelelő munkavégzés következtében következett be a kár – fogalmazott a jogász.

Rinfel János hozzátette, amennyiben a vakolathullás a kivitelező hibájából következett be, akkor a tulajdonos kártérítési igénnyel élhet, de azt egy külön bírósági eljárásban lehet érvényesíteni. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV - archív)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.