Szakmai napot tartottak a Thúry György Múzeumban

facebook megosztás

Eszmecsere, tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés jellemezte a múzeum szombati programját. Az intézmény és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közösen hozott létre egy szakmai napot, amin a megyeszékhelyi, a kanizsai és a környékbeli szakemberek, népművészek és hagyományőrzők vettek részt.

Nemrégiben nyílt meg a „Minél cifrább, annál szebb” kiállítás a múzeumban. A szakmai program szorosan kapcsolódott a zalai bőszoknyás-gyöngyösnecces népviseletet bemutató tárlathoz.

– A népművészeknek is egy kifejezett igénye az, hogy még többet megtudni, megtanulni, egymást megkérdezni. Ki, hogyan oldja meg a problémákat. Hogy kell levarrni a szélét, hogy kell felfűzni a gyöngyöt, milyen színekkel dolgozzanak. Nekem, mint néprajzkutatónak tulajdonképpen egy kincsesbánya, hiszen én nem nagyon foglalkozom a kézműves technikával, nem tudok gyöngyösneccet készíteni, varrni is alig tudok, de ahogy hallom őket, milyen problémáik vannak, mi miért alakul úgy, ahogy. Most például Zalakomárból mondta el egy hölgy, miért kellett főkötő a gyöngyösnecc alá, mert nehogy koszos legyen. A gyöngyös neccet nem lehet mosni –árulta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos-főmuzeológusa.

A szakmai nap résztvevői érdeklődéssel vizsgálták az összes kiállított viseletet, többet fel is lehetett próbálni. Mint azt a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Devecz Zsuzsanna elmondta: a tavaly előtti, „Hagyományból divatot” projekt hasonló célzattal jött létre. A hétvégi szakmai nap pedig egy olyan programsorozat utolsó állomása volt, amely a következő, szeptemberi közös kiállítást támogatta.

– Közösen szerveztünk egy olyan szakmai napot, amin tárlatvezetést is tartott Szilvi, illetve tervezőmunkára hívtuk el az alkotókat, a jövendőbeli pályázókat, hogy tanuljanak meg tervezni necceket és más viselet kiegészítőket is, a gyöngyös viselet kincseiből –mondta el stábunknak Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Devecz Zsuzsanna elárulta azt is: manapság az egész Kárpát-medencében reneszánszát éli a viseletkultúra, így a néprajzi tájegységek motívumkincsei is teret hódítanak.  

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.