Május 1. majális nélkül

facebook megosztás

Május elsejéhez számos néphagyomány köthető, sokak szemében azonban ez a dátum a majálissal egyenlő. Idén a munka ünnepén nem lesz kiemelt program Nagykanizsán, a stábunknak nyilatkozó helyiek viszont szép emlékeket őriznek erről a napról.

Május 1-ével kapcsolatban még a XXI. században is szinte mindenki a munka ünnepére asszociál, a jeles dátum eredetéről azonban már kevesebben tudnak nyilatkozni. 1886-ban ezen a napon a chicagói gyári munkások sztrájkolni kezdtek a nyolcórás munkarend bevezetéséért, a felkelés halálos áldozatokkal is járt, ám a sztrájkolók erőfeszítését siker koronázta. Hiába az USA-ból indult el a munkások harca, az évfordulóra leginkább Európában emlékeztek meg ekkor, a tengerentúlon a munkát szeptemberben ünneplik. A majálisnak a szocializmusban alakult ki kultusza, 1945-től kezdődően ehhez a munkaszüneti naphoz hozzátartoztak a több tízezer főt számláló felvonulások, a munkásmozgalmi jelszavak, szórakozásként pedig – generációtól függően – a sör és virsli, vagy a körhinta és a vattacukor.

Nagykanizsán szintén elmaradhatatlan része volt május első napjának a felvonulás és a szórakozás. A rendszerváltást követően a politikai töltet kikerült a jeles nap mögül, az emberek azonban továbbra is örömmel gyűltek össze. A Csónakázó-tó melletti terület még tizenöt-húsz évvel ezelőtt is központi helyszínnek számított a helyi családok életében, aztán a majális átkerült a Széchenyi-térre. Az évek során egyre több egyesület, intézmény kezdett majálist szervezni, és ez az elnevezés egyre kevésbé volt köthető május elsejéhez. A covid-miatti lezárásokat követően egy évvel ezelőtt civil összefogásból megvalósult egy minimajális, amely számos érdeklődőt vonzott. A kezdeményezésnek azonban idén nem lesz folytatása és a Via Kanizsa Zrt. közleménye szerint nem is érkezett területfoglalási engedélykérés május elsejére. A majálisok sokak szemében az összetartozást jelképezik a mai napig, munkahelyi és családi értelemben is, nincs ez másként az általunk megszólaltatott kanizsaiakkal sem. – Letenyéről mindig bejártunk, családi eseménynek volt mondható, amikor tudtunk és a gyerekek is ráértek, mindig bejöttünk szórakozni, élvezni a programokat – mondta el stábunknak Bíró László.Másoknak szintén a fiatalságot és a szórakozást jelentette május 1-e. – A régi majális feledhetetlen az én számomra, szép és jó volt. Akkor még vonultunk fel a Fő utcán, a tavalyi is jól sikerült a Csónakázó-tónál, így igényt tartanék rá – vélekedett Sznopek Lászlóné.  

Majális ugyan hivatalosan nem lesz, de a hosszú hétvégén programra vágyók így is jól szórakozhatnak a kétnapos Város Napján.

KÁLOVICS Tibor       

archív fotó: Zágon László

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.