Több mint 2 millió forintos internetes csalásért felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság

facebook megosztás

A Keszthelyi Járásbíróság a 2023. március 21. napján megtartott előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott arra a nőre, aki valótlan hirdetésekből jutott pénzhez, míg férfi ismerőse a kicsalt összegekhez való hozzáférést biztosította.

Az I. rendű vádlott nő egy ismeretlen férfival 2020 szeptembere és novembere között álneveken különböző fiktív termékeket - pl.  fürdődézsa, trambulin, babakocsi, műkörömszett, jakuzzi - kínált eladásra két internetes hirdetési oldalon. Az árucikkeket kitalált felhasználóneveken, más hirdetésekből lementett fényképekkel és műszaki leírással tették közzé. Az érdeklődőkkel a weboldalak levelező rendszerén keresztül és telefonon tartották a kapcsolatot. A vevőknek a vételár, illetőleg az előleg kifizetésére az I. rendű vádlott bankszámla adatait adták meg. A nő 2020. szeptember 8. napján nyitott bankszámlát, azonban 2020. szeptember 16. napjáig nem jutott hozzá a bankkártyájához, így nem tudta levenni róla a sértettek által utalt összegeket. Annak érdekében, hogy az I. rendű vádlott hozzájusson a pénzhez, megkérte a II. rendű vádlottat, hogy adja meg neki a bankszámlájához tartozó adatokat és a bankkártyáját. A nő összesen négy alkalommal 531.000 forintot utalt át és vett le a férfi számlájáról. A II. rendű vádlott tudta, hogy az I. rendű vádlott valótlan hirdetésekből jutott pénzhez, s azzal, hogy megadta a számlája és a bankkártyája feletti rendelkezési jogot, azt a látszatot keltette, hogy az I. rendű vádlott nem a sértettek megtévesztésével szerezte a pénzt, hanem azt a II. rendű vádlott bocsátotta a rendelkezésére. Az I. rendű vádlottnak és ismeretlen társának összesen 98 embert sikerült átverniük. Az okozott kár 2.203.244 forint.

A vádlottak a történteket elismerték, a bűnösségüket beismerték és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A Keszthelyi Járásbíróság az I. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettében és 97 rendbeli társtettesként elkövetett csalás vétségében, míg a II. rendű vádlottat pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az I. rendű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a II. rendű vádlottat pedig 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Továbbá elrendelte mindkét vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet mindkét vádlott vonatkozásában - a polgári jogi igények kivételével - jogerős – tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.