Kiskanizsán is nagy tradíciója van a farsang ünneplésének

facebook megosztás

Javában tart a farsangi időszak, ilyenkor egymást érik a bálok, a jelmezes összejövetelek, az óvodai és iskolai mulatságok. Régen nem teljesen erről szólt ez az időszak, a szépkorúak még fel tudják eleveníteni azt, hogy évtizedekkel ezelőtt mi is volt az ünneplés lényege. 

Gyermekkorában és fiatalon, Horváthné Vadász Mária és barátai minden farsangkor maszkáztak. A kiskanizsai Szépkorúak Társaságának vezetője elmondta, hogy abban az időben minden alkalommal házról-házra jártak, ahol szívélyesen fogadták és megvendégelték őket.

–Mi tényleg maszkába mentünk, és maszkába öltöztünk. Tehát nem szép ruhákba, hanem minél bolondosabba, vagy öregasszonynak öltöztünk. az volt a lényeg, hogy ne ismerjenek meg bennünket. Tehát mentünk a szomszédokhoz, barátokhoz, ismerősükhöz, és nem a szalagos fánk kellett. Vittük a legnagyobb fakanalat, és azt kaptuk ajándékba, hogy felfűzték a fánkot a fakanalunkra – emlékezett vissza Horváthné Vadász Mária a Szépkorúak Társasága vezetője.

Marika nem csupán az egykori fakanalat őrzi büszkén, hanem egy igazi velencei álarcot is, amelyet az utóbbi években viselt a kanizsai, illetve kiskanizsai farsangi eseményeken. A Szépkorúak Társasága idén  nem tud  összejövetelt tartani, hiszen az energiatakarékosság miatt a Móricz Zsigmond Művelődési Ház nincs nyitva. A szintén kiskanizsai Polgári Olvasókör viszont egy igazi attrakcióval készül február 4-re.

– Úgy gondoltuk, hogy a lehetőséggel élünk, mivel a mohácsi kör is tagja a Polgári Olvasókörök Országos Szövetségének. Ott vetődött fel ez az ötlet, hogy a Mohácsi busók elmehetnének haknizni. a tavalyi évben már éltek ezzel a lehetőséggel, és Hódmezővásárhelyen, az ottani olvasókör meghívásának tettek eleget. Nagyon nagy sikerük volt a város lakosságának körében – mondta el Salamon Sándorné a Kiskanizsai Polgári Olvasókör elnöke.

Az esemény helyszíne az Erzsébet tér lesz, ahová délután 3-kor érkeznek a kiskanizsaiakkal együtt a mohácsi busók. Mint azt megtudtuk, a hagyományos farsangi összejövetel sem marad el az olvasókör berkein belül, a tagok nagyon készülnek az alkalomra amelyhez a helyszínt a Sarlós Boldogasszony Plébánia biztosította számukra.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.